Обмеження та вимоги під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі

Автор
Володимир Дрозд — сертифікований експерт Європейського співтовариства з охорони праці (CE ESOSH). Досвідчений фахівець-практик, який підкаже, як діяти інженеру ОП в будь-якій ситуації
Зі статті ви дізнаєтеся, чи існують вимоги, обмеження та ризики, які мають враховуватися під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі. Також ознайомитеся з нормами підіймання і переміщення важких речей жінками.

Загальні питання охорони праці жінок визначає стаття 10 Закону України "Про охорону праці": Забороняється застосування праці жінок на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, а також залучення жінок до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми, відповідно до переліку важких робіт і робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, граничних норм підіймання і переміщення важких речей, що затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я. 

Як переміщувати вантажі вручну за новими вимогами

Вимоги законодавства

Обов’язки роботодавців і працівників щодо забезпечення безпечного виконання ручного переміщення вантажів встановлюютьМінімальні вимоги безпеки та гігієни ручного переміщення вантажів, затверджені наказом МОЗ від 30.06.2023 № 1191 (далі— Вимоги). Документ набрав чинності 10 жовтня 2023 року та є зразком нового типу нормативного документа, що базується на використанні ризик-орієнтованого підходу. 

Ці Вимоги розроблені з метою імплементації Директиви Ради 90/269/ЄЕС від 29 травня 1990 року про мінімальні вимоги до здоров’я і безпеки до ручної обробки вантажів, коли існує ризик, зокрема, травми хребта працівників (четверта окрема Директива у значенні статті 16 (1) Директиви 89/391/ЄЕС). 

Визначення терміну

У Вимогах термін «ручне переміщення вантажів» вживається в такому значені - операції, пов'язані із переміщенням або підтриманням вантажів одним або більше працівниками, включаючи підйом, опускання, штовхання, підтягування, перенесення або пересування вантажу.

dovidnyk.jpg

Підіймання та переміщення вантажів жінками

Підіймання та переміщення важких речей жінками здійснюється з дотриманням Граничних норм підіймання і переміщення важких речей жінками, затверджених наказом Міністерства охорони здоров'я України від 10 грудня 1993 року N 241.

Граничні норми підіймання і переміщення важких речей жінками

Характер робіт 

Гранично допустима вага вантажу, кг  

Підіймання і переміщення вантажів при чергуванні з іншою роботою (до 2 разів на годину)  

10 

Підіймання і переміщення вантажів постійно протягом робочої зміни  

7 

Сумарна вага вантажу, який переміщується протягом кожної години робочої зміни, не повинна перевищувати:  

 

З робочої поверхні 

350 

З підлоги 

175 

 
Важливо: 

  1. У вагу вантажу, що переміщується, включається вага тари і упаковки.
  2. При переміщенні вантажу на візках або у контейнерах докладене зусилля не повинно перевищувати 10 кг.
  3. Рівнем робочої поверхні вважається робочий рівень конвейєра стола, верстата тощо. 

Ризики під час переміщення вантажів жінками

Під час переміщення вантажів може загрожувати ризик, якщо жінка:  

  • фізично не підходить для виконання поставленого завдання;

  • носить невідповідний одяг, взуття й інші особисті речі;

  • не має відповідних і необхідних навичок тренування.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді