Розслідування нещасного випаду зі столяром

Автор
експерт із питань охорони праці та пожежної безпеки, адвокат, Київ
На столяра під час виконання завдання впав дерев’яний брус, він отримав тяжкі травми. Дізнайтеся, як розслідували цей нещасний випадок і чи отримав потерпілий страхові виплати.

Акт за формою Н-1СКАЧАТИ БЛАНК

Нещасні випадки під час виконання трудових обов’язків або в дорозі, які призвели до втрати працездатності працівника або до необхідності перевести його на іншу (легшу) роботу, зникнення тощо, підлягають розслідуванню. На це вказує п. 3 Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою КМУ від 17.04.2019 № 337 (далі — Порядок № 337).

Код причини нещасного випадку за Класифікатором: визначаємо правильно

Де стався нещасний випадок

Нещасний випадок стався зі столяром П. на території підприємства біля паркану.

Територія, де стався інцидент, з одного боку межує із залізобетонним парканом, а з другого — з під’їзною колією. Відстань від колії до паркану — 12 м.

На цій території встановлені одна на одній дві металеві конструкції. Між ними розміщені дерев’яні підкладки. Зверху на них хаотично лежать демонтовані шпали та дерев’яні бруси. За металевими конструкціями встановлені три металеві колони, на яких змонтована теплотраса сусіднього підприємства. Висота металоконструкцій, на яких лежав дерев’яний брус, — 2 м 15 см. Довжина бруса — 4 м 53 см, товщина — 20 см. Ці предмети розміщені за межами захисної зони під’їзної колії. Під час огляду дерев’яний брус лежав поряд із металоконструкціями.

На підприємстві діють елементи системи управління охороною праці.

Працівники проходять в установлені строки навчання та перевірку знань із питань охорони праці, медичні огляди й інструктажі на робочих місцях. Їх забезпечують засобами індивідуального захисту. На підприємстві розроблені відповідні посадові інструкції та інструкції з охорони праці.

Аналогічних нещасних випадків на підприємстві не траплялося.

ДОСЬЄ

Потерпілий: столяр.

Наслідок нещасного випадку: тяжкі травми.

Режим роботи підприємства: з 08:00 до 17:00. Обідня перерва з 12:00 до 13:00. Вихідні — субота та неділя.

Загальний стаж роботи: 13 років; за професією — 11 років; на підприємстві — 1 рік 2 місяці.

Навчання та перевірка знань з ОП: 24.04.2019.

Професійний добір: не вимагається.

Інструктажі з ОП: вступний — 03.02.2018; первинний — 03.02.2018; повторний — 10.05.2019.
Медогляди: попередній — дані не збереглися; періодичний — 26.01.2019.

Що з’ясувала комісія з розслідування

У день пригоди о 08:00 начальник ремонтно-господарського цеху Ш. дав вказівку бригадиру Д., столярам Х. і П. робити вкладиші та розбирати консолі в цеху.

Напередодні начальник під час обходу території підприємства визначив необхідність прибрати шпали та відходи деревини й арматури біля залізничних колій.

У день, коли стався нещасний випадок, о 15:00 Ш. дав завдання підлеглим Д., Х. і П. — прибрати сміття, використані шпали та відходи деревини на території вздовж залізобетонного паркану біля під’їзних колій до металоконструкцій.

О 15:40 працівники прийшли на місце виконання робіт. Сторонніх предметів там не виявили. Пройшовши далі, вони побачили на землі купу використаних шпал. Д. та Х. почали складати їх докупи, щоб надалі вивезти. У цей час столяр П. пройшов вперед від них.

Із пояснювальної записки та протоколу опитування потерпілого встановили таке. Коли Д. та Х. почали складати шпали, П. пішов уперед. На металоконструкціях на висоті 2 м він побачив дерев’яний брус та шматки шпал. Скинути шпали та дерев’яний брус із металоконструкцій столяр вирішив сам. Тримаючись за металоконструкцію правою рукою і ставши правою ногою на нижню частину конструкції, взявся лівою рукою за частину шпали та хотів її скинути. При цьому права рука зісковзнула з металоконструкції, і він, зіскочивши на землю, напівприсів. У цей час йому на спину впав дерев’яний брус. Самотужки підвестися із землі він не міг.

Почувши гуркіт та крик, Д. і Х. підбігли до металоконструкцій та побачили, що потерпілий П. лежить на землі, а біля нього — дерев’яний брус. Бригадир Д. зателефонував начальнику ремонтно-господарського цеху Ш. та розповів про те, що сталося. Прийшовши до працівників, начальник викликав швидку. Та відвезла потерпілого до міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги, де його госпіталізували.

Свідки нещасного випадку відсутні.

Наслідком нещасного випадку відповідно до висновку ступеня тяжкості виробничої травми міської клінічної лікарні є забій грудної клітки, розрив селезінки, внутрішньочеревна кровотеча, перелом лонної та сідничної кістки. За Класифікатором розподілу травм за ступенем тяжкості, затвердженим наказом МОЗ від 04.07.2007 № 370, травми належать до тяжких.

У крові потерпілого етилового спирту не виявили.

Члени комісії зустрілися з потерпілим, щоб роз’яснити його права у зв’язку з нещасним випадком.

Розслідування нещасного випаду зі столяром Як відсторонити від роботи працівника у стані сп’яніння

Висновки комісії з розслідування

Нещасний випадок зі столяром П. комісія визнала пов’язаним із виробництвом на підставі підпункту 1 пункту 52 Порядку № 337.

За результатами розслідування склали акт за формою Н-1.

Основна причина нещасного випадку: організаційна — невиконання посадових обов’язків.

Супутня причина нещасного випадку: організаційна — неякісне розроблення інструкцій з охорони праці.

Особи, дії чи бездіяльність яких призвели до нещасного випадку:

Д. — бригадир ремонтно-господарського цеху підприємства не здійснив належне керівництво бригадою, не забезпечив контроль за роботою підлеглих та дотриманням ними вимог охорони праці.

Порушив: пункт 2.2 Посадової інструкції бригадира, а саме — бригадир зобов’язаний:

  • здійснювати керівництво бригадою протягом усього робочого дня;
  • контролювати весь виробничий цикл, технологічні операції і роботу підлеглих йому працівників;
  • стежити, щоб працівники дотримувалися техніки безпеки й охорони праці.

Ш. — начальник ремонтно-господарського цеху підприємства неякісно розробив інструкцію з охорони праці для підсобного робітника.

Порушив: пункт 3.16 Посадової інструкції начальника ремонтно-будівельного цеху, а саме — начальник ремонтно-будівельного цеху розробляє інструкції з охорони праці для професій, за якими відсутні типові інструкції з охорони праці, а також розробляє доповнення до типових інструкцій.

Комісія пропонує директору підприємства притягти до дисциплінарної відповідальності начальника ремонтно-господарського цеху Ш. та бригадира Д.

Як усунути причини нещасного випадку

Аби запобігти подібним нещасним випадкам у майбутньому, комісія з розслідування запропонувала вжити таких заходів:

  • забезпечити контроль за роботою підлеглих, виконанням ними інструкцій з охорони праці;
  • переглянути інструкцію з охорони праці для підсобного робітника, доповнити її вимогами безпеки під час прибирання відходів із висоти;
  • провести позаплановий інструктаж з охорони праці для працівників, які виконують підсобні роботи;
  • довести до відома всіх працівників підприємства обставини та причини нещасного випадку.

Дізнайтеся, чи отримав потерпілий страхові виплати

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді