Практика розслідування нещасного випадку з монтажником

Автор
експерт із питань охорони праці та пожежної безпеки, адвокат, Київ
Під час перерви у роботі монтажник з монтажу сталевих та залізобетонних конструкцій впав із шостого поверху будівлі на другий, внаслідок чого отримав смертельні травми. Чи визнала комісія цей нещасний випадок пов’язаним із виробництвом та чи мають право члени сім’ї потерпілого на страхові виплати?

Шпаргалка «Як організувати розслідування нещасного випадку»

Шпаргалка Як організувати розслідування нещасного випадку

Згідно з п. 3 Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою КМУ від 17.04.2019 № 337 (далі — Порядок № 337), нещасні випадки під час виконання трудових обов’язків або в дорозі, які призвели до втрати працездатності працівника або до необхідності перевести його на іншу (легшу) роботу тощо, підлягають розслідуванню.

Нещасний випадок — обмежена в часі подія або раптовий вплив на працівника небезпечного виробничого фактора чи середовища, що сталися у процесі виконання ним трудових обов’язків або в дорозі, внаслідок яких заподіяно шкоду здоров’ю.

Де стався нещасний випадок

Нещасний випадок стався на об’єкті будівництва з монтажником з монтажу сталевих та залізобетонних конструкцій М.

Територія будівництва огороджена парканом заввишки 2 м і перебуває під постійною охороною.

Місце нещасного випадку — блок № 1. На момент події в будівлі зведений монолітний залізобетонний каркас до відмітки +16,715. Влаштовані колони, горизонтальне перекриття та встановлена вертикальна опалубка для зведення стін сходової клітини шостого поверху. Працівники підіймаються на поверхи по стаціонарній сходовій клітині до рівня п’ятого поверху. На шостий поверх вони підіймаються приставною драбиною.

По периметру шостого поверху встановлене захисне огородження. Воно виконане з арматури діаметром 16 мм за допомогою зварювання відповідно до Проєкту виконання робіт.

Потерпілий перебував на бетонному перекритті другого поверху. На ньому був запобіжний пояс, карабін якого пристебнутий до ременя. На відстані 1 м від голови потерпілого — рожева будівельна каска та розбитий мобільний телефон.

На підприємстві діють елементи системи управління охороною праці.

Працівники проходять в установлені терміни навчання та перевірку знань з питань охорони праці, медичні огляди, інструктажі на робочих місцях. Для них розроблені відповідні посадові інструкції та інструкції з охорони праці. Їх забезпечують засобами індивідуального захисту.

Аналогічних нещасних випадків на підприємстві не траплялося.

ДОСЬЄ

Потерпілий: монтажник з монтажу сталевих та залізобетонних конструкцій.
Наслідок нещасного випадку: смерть.
Режим роботи підприємства: з 08:00 до 17:00. Обідня перерва з 12:00 до 13:00. Вихідні — субота та неділя.
Загальний стаж роботи: 13 років; за професією — 5 місяців; на підприємстві — 2 дні.
Навчання та перевірка знань з ОП: 03.07.2019.
Професійний добір: не вимагається.
Інструктажі з ОП: вступний — 03.07.2019; первинний — 03.07.2019; повторний — час не настав.
Медогляди: попередній — 03.07.2019; періодичний — не вимагається.

Що з’ясувала комісія з розслідування

Зранку в день події майстер К. видав завдання монтажнику Я., арматурнику В., муляру Г. та монтажнику з монтажу сталевих і залізобетонних конструкцій М. — демонтувати опалубку на шостому поверсі, після чого працівники взялися до роботи.

Після обідньої перерви працівники продовжили демонтувати опалубку та складати елементи в контейнер, встановлений на перекритті. Близько 17 години вони зібралися на поверсі під перекриттям, щоб перепочити. М. вирішив відійти на кілька хвилин, про що повідомив своїм колегам. Після цього він встав і пішов убік, а працівники Я., В. та Г. залишилися на місці.

Процес падіння М. побачив майстер К., коли спускався по сходовій клітині. Коли К. підійшов до краю перекриття, то побачив, що на другому поверсі лежить чоловік. Він викликав швидку та покликав на допомогу працівників. До місця падіння спустилися Я., В. та Г.

Працівник упав із висоти. Що робити?

Опитавши свідків, комісія з розслідування дійшла висновку, що найімовірніше М. переліз через встановлене огородження та підійшов до краю перекриття. Очевидно, через якісь маніпуляції з телефоном М. відволікся, втратив рівновагу та впав із шостого поверху на другий.

Монтаж будинків, споруд та роботи на висоті входять до Переліку робіт з підвищеною небезпекою, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 26.01.2005 № 15 (п. 94, 97).

На М. впливав такий небезпечний чинник, як «розміщення робочого місця на значній висоті відносно поверхні землі» (згідно з ГОСТ 12.0.003-74 «Небезпечні та шкідливі виробничі фактори. Класифікація»).

Відповідно до висновку бюро судово-медичних експертиз смерть М. настала внаслідок закритої черепно-мозкової травми та закритої травми грудей і живота.

Етиловий спирт у крові потерпілого не виявили.

Члени комісії зустрілися з членами сім’ї потерпілого, щоб роз’яснити їм права у зв’язку з нещасним випадком.

Які висновки комісії з розслідування

Комісія з розслідування нещасного випадку визнала нещасний випадок з монтажником з монтажу сталевих та залізобетонних конструкцій М. пов’язаним із виробництвом на підставі пп. 1 п. 52 Порядку № 337.

За результатами розслідування склали акт за формою Н-1.

Основна причина нещасного випадку: недотримання законодавства про охорону праці під час робіт із підвищеною небезпекою.

Особи, дії чи бездіяльність яких призвели до нещасного випадку:

К. — майстер належно не проконтролював, чи дотримується працівник інструкцій з охорони праці. Як наслідок — М. опинився у зоні з потенційно діючими небезпечними чинниками (за межами захисного огородження).

Порушив: пункти 4.16, 4.18 ДБН А.3.2-2-2009 «Система стандартів безпеки праці. Охорона праці і промислова безпека у будівництві. Основні положення»; пп. 3.11, 3.17 Посадової інструкції майстра дільниці.

М. — монтажник з монтажу сталевих та залізобетонних конструкцій перебував у зоні з потенційно діючими небезпечними чинниками (за межами захисного огородження).

Порушив: пп. 1.4, 1.10.5, 1.10.11, 1.12.2 Інструкції з охорони праці № 13 для монтажника металоконструкцій.

Спеціальна комісія пропонує притягти до адміністративної відповідальності посадових осіб, дії або бездіяльність яких призвели до нещасного випадку.

Як усунути причини нещасного випадку

Для запобігання подібним нещасним випадкам у майбутньому комісія з розслідування запропонувала вжити таких заходів:

  • довести до відома працівників підприємства обставини та причини нещасного випадку;
  • заборонити перебувати працівникам у зоні з потенційно діючими небезпечними чинниками (за межами захисного огородження);
  • посилити контроль за виконанням керівниками своїх посадових обов’язків з охорони праці щодо організації безпечного проведення робіт;
  • провести позачергове навчання і перевірку знань з питань охорони праці працівникам, які виконують роботи з підвищеною небезпекою, та посадовим особам;
  • провести працівникам позаплановий інструктаж з охорони праці.

Практика розслідування нещасного випадку з монтажником Дізнайтеся, чи мають право члени сім’ї потерпілого на страхові виплати від ФСС

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді