Робота на верстатах у захисних рукавицях

Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Які нормативні документи регулюють роботу на верстатах у захисних рукавицях, в яких випадках їх використання обов’язкове, а коли, навпаки, — заборонене. Більше про правила роботи у захисних рукавицях — у статті.

Підпунктом 6.11 Правил безпечної роботи з інструментом і пристроями, затверджених наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 19.12.2013 № 966 (далі — Правила № 966), заборонено виконувати роботи на свердлильних верстатах у рукавицях, рукавичках або із забинтованими кистями рук. Водночас установлювати та знімати великогабаритні деталі необхідно в рукавицях та лише після зупинення верстата.

Види та марковання засобів індивідуального захисту рук

Робоча зона різальних інструментів деревообробних верстатів повинна бути закрита автоматичним огородженням, яке повинно відкриватись під час проходження оброблюваного матеріалу або інструменту тільки для його пропускання відповідно до габаритів цього матеріалу за висотою та шириною (пп. 1.12 Правил № 966).

Під час роботи з ручним електроінструментом класу І працівники повинні використовувати ЗІЗ (діелектричні рукавички, діелектричні калоші, діелектричні гумові килимки) відповідно до вимог НПАОП 40.1-1.21-98 (пп. 2.2 Правил № 966).

Залежно від місцевих умов діелектричні рукавиці можна розміщувати як інвентарні у приміщеннях електрощитових, так і у складі інвентарного майна бригади експлуатаційного обслуговування (пп. 4.2.8 Правил експлуатації електрозахисних засобів, затверджених наказом Мінпраці України від 05.06.2001 № 253; НПАОП 40.1-1.07-01; далі — Правила № 252). При цьому облік діелектричних рукавиць здійснюють у Журналі обліку і зберігання засобів захисту за формою додатка 1 до Правил № 253.

Діелектричні рукавички, що застосовуються в електроустановках, повинні задовольняти таким умовам:

  • бути сухими і чистими – перед застосуванням їх необхідно висушити за кімнатної температури у провітрюваному приміщенні до видалення слідів вологи;
  • не мати пошкоджень – перед застосуванням потрібно перевірити їх на відсутність проколів скручуванням у бік пальців.

Під час виконання робіт у рукавичках їхні краї не можна закочувати. Дозволяється для захисту діелектричних рукавичок від механічних пошкоджень надягати поверх них шкіряні або брезентові рукавички, а також рукавиці.

Діелектричні рукавички, що перебувають в експлуатації, слід періодично, за необхідності, дезінфікувати содовим або мильним розчином (пп. 40.1 Правил № 253)

В електроустановках для індивідуального захисту рук від механічних пошкоджень, підвищених і понижених температур, іскор і бризок розплавленого металу і кабельної маси, мастил і нафтопродуктів, води, кислот, лугів, електроліту необхідно застосовувати спеціальні рукавиці, виготовлені згідно з вимогами ГОСТ 12.4.010. 17.6.2.

Спеціальні рукавиці повинні виготовлятись із дотриманням таких вимог:

  • для виготовлення рукавиць необхідно використовувати парусину з вогнезахисним просочуванням або вовняні тканини, сукно чи термостійку юхту;
  • рукавиці повинні мати підсилювальні захисні наклади або виготовлятись без них, мати звичайну довжину або бути подовженими з крагами;
  • довжина звичайних рукавиць не повинна перевищувати 300 мм;
  • довжина рукавиць з крагами повинна бути не менше 420 мм (пп. 17.6.1 Правил № 253).

Перед застосуванням спеціальні рукавиці необхідно оглянути і впевнитись у тому, що вони не мають наскрізних отворів, надрізів, надривів та інших дефектів, що порушують їхню цілісність.

Спеціальні рукавиці потрібно очищати у міру забруднення, просушувати, а у разі необхідності – ремонтувати.

Рекомендується застосовувати для захисту рук від контакту з нагрітими поверхнями, від іскор і бризок розплавленого металу рукавиці з парусини (пп. 44.6 Правил № 253).

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді