Розслідування смертельного нещасного випадку з охоронниками

Автор
експерт із питань охорони праці та пожежної безпеки, адвокат, Київ
Два охоронники під час перебування на робочому місці вживали алкогольні напої та курили. Зрештою виникла пожежа, внаслідок якої вони загинули. Чи мають право члени сім’ї потерпілих на страхові виплати?

Нещасні випадки під час виконання трудових обов’язків, які призвели до втрати працездатності працівника або до його смерті, підлягають розслідуванню.

Скачайте новий порядок розслідування нещасних випадків

Де стався нещасний випадок

Нещасний випадок стався з охоронниками П. та Б. підприємства N під час пожежі у кімнаті для відпочинку на першому поверсі будинку.

Районне управління ГУ МВС України в м. Києві надало протокол огляду місця події. Під час огляду з’ясували, зокрема, таке.

Будинок, у якому сталася пожежа і нещасний випадок, розташований на території, яку охороняють. Вхід до будинку обладнаний металевими дверима зі склом, замків на дверях немає. Під час огляду пошкоджень не виявили.

На першому поверсі будинку є хол розміром 12 × 10 м, праворуч від якого розташований коридор. У коридорі розміщена кімната, вхід до якої обладнаний дерев’яними дверима з врізаними замками.

У кімнаті на підлозі, столі виявили багато недокурків та пачку з-під цигарок.

Аналогічних нещасних випадків на підприємстві не траплялося.

Нещасний випадок на виробництві: яку документацію оформити

ДОСЬЄ 1

Досьє першого охоронця

ДОСЬЄ 2

Досьє другого охоронця

Що з’ясувала комісія з розслідування

Б. та П. прийняли на роботу охоронниками згідно з відповідними наказами. Вони працювали за вахтовим методом. Роботу за цим методом виконують відповідно до Положення провахтовий метод роботи, затвердженого директором підприємства N.

За графіком виїзду на вахту Б. та П. відбули на вахту, щоб виконати роботу на об’єкті.

Цим працівникам перед тим, як вони виїхали на вахту, директор підприємства N провів інструктажі з охорони праці, пожежної безпеки, електробезпеки. Про це свідчать записи у відповідних журналах.

За усним поясненням заступника директора, коли настав нещасний випадок, на об’єкті перебували три охоронники підприємства — Б. (старший), П. та М.

М. у своєму поясненні зазначив, що у день інциденту о 07:00 його мав змінити на посту П. Оскільки той у зазначений час не прийшов на пост, М. о 07:40 пішов до побутової кімнати охоронників, де вони у неробочий час відпочивають, щоб знайти там П. Напередодні ввечері М. бачив П. та Б. нетверезими. Про те, що ці працівники були в алкогольному сп’янінні і поводилися неадекватно, вказав у поясненні й інший працівник.

М. зайшов до кімнати відпочинку охоронників, яка була дуже задимленою, та знайшов там без ознак життя П. Він витягнув його з кімнати назовні. Через пожежу і сильне задимлення витягти з приміщення Б. не зміг. М. звернувся по допомогу до пожежної частини, яка розташовувалася поруч, і разом із пожежниками повернувся на об’єкт. Після того, як загасили пожежу, з приміщення витягли мертвого Б.

Що з’ясувала спеціальна комісія

Б. з 23:00 до 07:00 був на міжзмінному відпочинку і о 07:00 мав змінити на посту № 1 П.;

П. з 23:00 до 07:00 мав перебувати на посту № 1, опісля — змінити М. на посту № 2 та чергувати там до 11:00;

М. з 19:00 до 07:00 перебував на посту № 2, а з 07:00 мав іти відпочивати після того, як його замінить П.

М. у момент пожежі був на робочому місці, а Б. і П. у стані алкогольного сп’яніння перебували у кімнаті для відпочинку.

У приміщенні, де сталася пожежа, впливу небезпечних та шкідливих виробничих факторів на потерпілих перед нещасним випадком не було.

За цим нещасним випадком відкрили кримінальне провадження і внесли його до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 270 Кримінального кодексу України.

Коли проводили спеціальне розслідування, використовували матеріали кримінального провадження за фактом пожежі, зокрема висновки експертів.

За висновками експерта міського клінічного бюро судово-медичної експертизи смерть П. та Б. настала від отруєння оксидом вуглецю. На це вказують: рожеве забарвлення органів і тканин, концентрація карбоксигемоглобіну в крові П. — 42,89%, Б. — 52,41%, виражені ознаки швидкого настання смерті, крововиливи під слизовими та серозними оболонками, набряк легенів і головного мозку, ознаки інтоксикації.

Які висновки комісії з розслідування

Про те, як завершилося розслідування нещасного випадку з охоронниками та чи отримали члени сім’ї потерпілих страхові виплати дізнайтесь зі статті з Довідника «Смертельний нещасний випадок з охоронниками. Практика розслідування».

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді