Нещасний випадок на будівельному майданчику

Допускати працівника до робіт на висоті без проведення навчання з питань охорони праці та відповідних інструктажів — вкрай небезпечно. Підтвердження цьому — смертельний нещасний випадок, який стався під час спорудження багатоповерхового житлового будинку. Що ж саме призвело до трагедії та як відбувалося розслідування нещасного випадку на будівельному майданчику?

В обласному центрі Подільського краю під час спорудження 10-поверхового житлового будинку внаслідок падіння з висоти шостого поверху загинув працівник В. Розглянемо обставини та причини нещасного випадку, а також з’ясуємо, як відбувалося розслідування падіння з висоти на будівництві.

Дозволи на виконання робіт підвищеної небезпеки видаватимуть по-новому

Відомості про потерпілого

В. працював підсобним робітником у фізичної особи — підприємця (ФОП) К. Загальний стаж роботи — не встановлений; у ФОП — 2 год 50 хв. Навчання за професією, з питань охорони праці, вступного інструктажу, а також попереднього медичного огляду не проходив. Первинний інструктаж на робочому місці підсобний робітник пройшов у день своєї загибелі, тобто перед тим, як його прийняли на роботу.

За свідоцтвом про смерть потерпілий загинув через відкриту черепно-мозкову травму.

Характеристика суб’єкта господарювання та місця нещасного випадку

ФОП К. будує житлові та нежитлові будівлі. Об’єкти зводять 10 найманих працівників. Деякі з них не мають фахової підготовки, не пройшли навчання з питань охорони праці, стажування та медичних оглядів.

Нещасний випадок стався на будівельному майданчику, де ФОП будує 10-поверховий житловий будинок.

У розділі 2 Акта спеціального розслідування нещасного випадку зазначили, що підприємець не отримав дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки і не подав декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці (Це передбачає Порядок видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, затверджений постановою КМУ від 26.10.2011 № 1107). Окрім того, на роботи підвищеної небезпеки у ФОП не видають наряди-допуски, працівників не забезпечують засобами індивідуального захисту.

Обставини нещасного випадку

Аби швидше звести будинок, ФОП К. уклав трудові договори з Г. та В., які не мали фахової підготовки, не пройшли навчання з питань охорони праці та попереднього медичного огляду.

провів їм первинний інструктаж на робочому місці. Опісля допустив до роботи — виконувати цегляну кладку міжкімнатних простінків на шостому поверсі: Г. мав класти цеглу, а В. — подавати матеріали. Роботодавець не забезпечив підлеглих засобами індивідуального захисту та сигнальними жилетами. Він порушив пункт 4.30 ДБН А.3.2-2-2009 «Система стандартів безпеки праці. Охорона праці і промислова безпека у будівництві. Основні положення».

На підставі пояснення Г. комісія зробила таке припущення. Коли Г. вийшов до сусіднього приміщення за інструментом, В., тим часом, вирішив зняти опалубку над віконним прорізом. Він за допомогою зіпертого до стіни піддону з-під цегли виліз на підвіконня, однак втратив рівновагу і впав на бетонну плиту підкранової колії баштового крана.

Лікар швидкої допомоги, яка приїхала за викликом на місце нещасного випадку, констатувала смерть потерпілого.

Висновки комісії зі спеціального розслідування –

читайте в Довіднику

ВАСИЛЬ ІВАНЕНКО, експерт з охорони праці

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді