Основні засоби захисту органів слуху

UA RU
Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Тривалий гучний вплив шуму згубно впливає на людський організм, оскільки при цьому пошкоджуються нервові закінчення внутрішнього вуха, які відповідають за слухову чутливість. Внаслідок цього розвиваються такі професійні захворювання, як туговухість та глухота. Для захисту від цих та інших проблем роботодавці мають подбати про засоби захисту органів слуху працівників.

 

 

Виробничий шум — одна з поширених причин погіршення або втрати слуху працівниками. Як несприятливий чинник виробничого середовища шум наявний у промисловості, на транспорті (залізничному, автомобільному), у сільському господарстві. Його створюють двигуни, насоси, компресори, турбіни, пневматичні інструменти, молоти, дробарки, верстати й інші установки, які містять рухомі механізми та обертові деталі.

Сьогодні у зв’язку з масовою механізацією і автоматизацією виробничих процесів та переходом все більшої кількості виробництв на нове високопродуктивне устаткування шкідливий вплив шуму на організм зростає. Через шум часто знижується працездатність, підвищується рівень загальної і професійної захворюваності, частота виробничих травм. Тож на підприємствах, де на працівників впливає цей шкідливий виробничий фактор, необхідно організувати заходи, щоб захистити їх від нього.

Про те, які існують засоби захисту органів слуху, — далі. 

Запобігаємо професійним захворюванням, які спричинив виробничий шум

Засоби колективного захисту органів слуху

Щоб зменшити згубний вплив  шуму на підприємствах використовуються різноманітні організаційно-технічні засоби колективного захисту органів слуху. Це, зокрема:

  • застосування архітектурно-планувальних рішень;
  • удосконалення конструкції устаткування та впровадження малошумних технологічних процесів;
  • застосування засобів звукоізоляції та звукопоглинання;
  • створення шумозахисних зон;
  • оснащення устаткування засобами дистанційного керування;
  • дотримання правил технічної експлуатації обладнання, своєчасне проведення його планово-попереджувальних оглядів та ремонтів тощо.

Засоби індивідуального захисту органів слуху

У випадку, коли заходами колективного захисту не вдається знизити рівень шуму на робочих місцях до допустимих значень, застосовуються засоби індивідуального захисту органів слуху (3І3 органів слуху), основне призначення яких полягає у тому, щоб перекрити головний канал, через який звук проникає в організм, — зовнішнє вухо людини.

Практично в усіх галузях промисловості використання засобів індивідуального захисту органів слуху є затребуваним. Ці засоби також вкрай необхідні для працівників музичної сфери та для працівників (службовців), професії яких пов’язані зі стрільбою: військові, працівники полігонів, тренери зі стрільби та інші. Не обійтися без засобів захисту органів слуху і працівникам, робота чия робота пов’язана з тривалим перебуванням у воді: плавцям, водолазам, адже їм необхідний захист вух від води, яка шкідлива для слухової системи.

Як правило, вибір  конкретного засобу індивідуального захисту органів слуху обумовлюється видом та характеристикою шуму на робочому місці, зручністю використання ЗІЗ при виконанні конкретної робочої операції, кліматичними умовами та іншими чинниками.

Види засобів індивідуального захисту органів слуху 

Згідно з  ДСТУ 7239:2011 «Система стандартів безпеки праці» засобами індивідуального захисту органів слуху є:  

  • вкладки для вух та аналогічні засоби (протишумові вкладки);
  • звукозахисні шоломи;
  • протишумові навушники;
  • протишумові навушники, які можна кріпити до касок і шоломів;
  • протишумові захисні пристрої з електронним приймачем;
  • протишумові захисні пристрої з телефонним зв’язком.

Між собою вони різняться конструктивними особливостями та різним ступенями захисту.

Протишумові навушники, наприклад, захищають органи слуху від дії середнього та високочастотного шуму з рівнем до 115 децибелів. Вони складаються з чашечок і оголів’я. Корпус чашечки виготовляють, як правило, з пластмаси і заповнюють його звукопоглиначем. Для забезпечення щільного прилягання чашечки до привушної ділянки на її внутрішній стороні, зверненої до голови, встановлюють м’які ущільнювачі (протектори), заповнені еластичним пористим матеріалом (наприклад, поролоном), або рідинним наповнювачем (наприклад, гліцерином або вазеліном).

Протишумові вкладки типу беруші, які вставляються у зовнішній слуховий прохід, повинні щільно блокувати вушний канал, не шкодячи йому. Як правило, вони виготовляються у формі квадратів з двошарового волокнистого матеріалу та обмежуються  з двох сторін марлевими прокладками, які безпосередньо перед використанням видаляються. Беруші є різних розмірів і форм, а також одноразового і багаторазового використання.

Чи можна замінити протишумові навушники берушами

Вимоги безпечності до засобів індивідуального захисту органів слуху

До засобів індивідуального захисту органів слуху встановлені вимоги щодо їх безпечності, зокрема вони повинні:

  • забезпечувати належний ступінь захисту органів слуху;
  • матеріали, з яких вони виготовляються, не повинні негативно впливати на здоров’я користувачів;
  • поверхня засобу, яка торкатиметься до тіла користувача, має бути гладенькою та не повинна спричиняти подразнення шкіри або травми;
  • захисні властивості засобу не повинні погіршуватись під час його обслуговування та ремонту;
  • виробник повинен надати експлуатаційні документи, в яких має бути вказано призначення та термін придатності використання засобу, а також правила його застосування і зберігання.

Важливо пам’ятати про те, що від вибору засобів захисту органів слуху залежить здоров’я і самопочуття працівника. Тому ці засоби завжди повинні відповідати певним встановленим стандартам, добре ізолювати шум, бути безпечними і комфортними, а також підходити тому працівнику, який їх використовує.

В Україні з 2020 року діє низка національних нормативних документів, гармонізованих із європейськими нормативними документами, в яких встановлено вимоги до засобів індивідуального захисту органів слуху. Це, зокрема, такі стандарти:

  • ДСТУ EN 352-1:2018 (EN 352-1:2002, IDT) — засоби індивідуального захисту органів слуху. Частина 1. «Навушники протишумові»;
  • ДСТУ EN 352-2:2018 (EN 352-2:2002, IDT) — засоби індивідуального захисту органів слуху. Частина 2. «Викладки протишумові»;
  • ДСТУ EN 352-3:2018 (EN 352-3:2002, IDT) — засоби індивідуального захисту органів слуху. Частина 3. «Навушники протишумові з кріпленням на промислову захисну каску».

Засоби індивідуального захисту органів слуху Найбільш надійним засобом захисту органів слуху є зниження шуму інженерними методами, але якщо реалізувати їх неможливо, на допомогу приходять індивідуальні засоби захисту органів слуху. За потреби їх можна використовувати в комплексі з іншими засобами, забезпечуючи максимальний рівень безпеки під час роботи.

 

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді