Правила охорони праці для об’єктів роздрібної торгівлі
Постановою КМУ від 15.06. 2006 № 833 «Про затвердження Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів» встановлено, що суб’єкт господарювання має належно утримувати торговельні та складські приміщення, а також прилеглу до них територію. При цьому торговельний об’єкт повинен бути обладнаним відповідно до вимог нормативно-правових актів з питань охорони праці, здоров'я та навколишнього природного середовища, протипожежної безпеки, а також санітарних норм.
Цією постановою також передбачено, що для провадження роздрібної торговельної діяльності суб’єкт господарювання може мати роздрібну та дрібнороздрібну торговельну мережі. Торговельними об’єктами, при цьому, можуть бути як магазин, так і павільйон, кіоск, ятка тощо. Більш детально це врегульовано:
- Правилами роботи дрібнороздрібної торговельної мережі, затвердженими наказом Міністерства зовнішніх економічних зв’язків і торгівлі від 08.07.1996 № 369;
- Правилами роздрібної торгівлі продовольчими товарами, затвердженими наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції від 11.07.2003 № 185;
- Правилами роздрібної торгівлі непродовольчими товарами, затвердженими наказом Міністерства економіки від 19.04.2007 № 104.
Роздрібна торгівля — це діяльність щодо продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків.
- створити службу охорони праці (призначити відповідальну посадову особу);
- розробити і затвердити інструкції та інші нормативні акти про охорону праці і пожежну безпеку, які діють в межах об’єкта та встановлюють правила виконання робіт і поведінки працівників;
- створити в кожному структурному підрозділі і на робочому місці умови праці відповідно до вимог нормативних актів;
- забезпечити дотримання прав працівників, які гарантуються законодавством про охороні праці і пожежну безпеку;
- забезпечити організацію навчання і перевірку знань працівників з питань охорони праці, а також організацію і проведення їх медичного огляду;
- здійснювати постійний контроль за дотриманням працівниками технологічних процесів, правил експлуатації машин, механізмів і обладнання та використанням засобів колективного і індивідуального захисту.