Нещасний випадок у м’ясному цеху: практика розслідування

Автор
експерт із питань охорони праці та пожежної безпеки, адвокат, Київ
У м’ясному цеху стався прикрий інцидент — оброблювач м’ясних туш отримав різану рану лівого передпліччя, коли обвалював тушу свині. Чи має право потерпілий на страхові виплати?

Нещасні випадки під час виконання трудових обов’язків, які призвели до втрати працездатності працівника або до його смерті, підлягають розслідуванню (п. 7 Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого постановою КМУ від 30.11.2011 № 1232; далі — Порядок № 1232).

Де стався нещасний випадок

Нещасний випадок стався з оброблювачем м’ясних туш М. у відділі «М’ясо, птиця» м’ясного цеху підприємства N.

Підлога м’ясного цеху рівна, без вибоїн та пошкоджень, вкрита кахельною плиткою, освітлення — штучне. Професійний обвалювальний ніж із прорезиненою захисною ручкою.

Аналогічних нещасних випадків на підприємстві не траплялося.

ДОСЬЄ

Потерпілий: оброблювач м’ясних туш.

Травми внаслідок нещасного випадку: травма руки.

Напрям діяльності підприємства N: торгівля.

Режим роботи підприємства: змінний. Режим роботи працівників відділу «М’ясо, птиця», в якому працює потерпілий, — тризмінний, згідно з графіком робіт. Перша зміна — з 06:00 до 16:45. Обідня перерва з 11:00 до 11:45. Друга зміна — з 11:30 до 20:00. Обідня перерва з 14:00 до 14:30. Третя зміна — з 22:00 до 08:45. Обідня перерва з 03:00 до 03:30. Вихідні дні — за графіком роботи.

Загальний стаж роботи: 6 років; за професією — 6 років; на підприємстві — 6 років.

Навчання за професією: не вимагається.

Навчання та перевірка знань із ОП: не вимагається.

Професійний добір: не вимагається.

Інструктажі з ОП: вступний — 25.04.2012; первинний — 25.04.2012; повторний — 25.04.2018; цільовий — не вимагається.

Медогляди: попередній — 25.04.2012; періодичний — 15.05.2018.

Що з’ясувала комісія з розслідування

У день, коли стався нещасний випадок, оброблювач м’ясних туш мав прийти на першу зміну о 06:00. Через сімейні обставини за усною домовленістю з начальником відділу «М’ясо, птиця» він заступив на роботу об 11:00. При цьому мав відпрацювати цього дня 8 год, тобто до 20:00.

М. переодягнувся у робочу форму, взув захисне взуття, надягнув кольчужний фартух і кольчужну рукавичку та розпочав обвалювати м’ясні туші. Обідня перерва тривала з 14:00 до 14:30.

Приблизно о 19:00 М. обвалював тушу свині, яка висіла на зафіксованому металевому крюку транспортувальної системи. Він лівою рукою тримав тушу, а правою працював ножем. Коли працівник прорізав м’ясні волокна паралельно до підлоги, він направив ніж «до себе». Ніж зісковзнув із кістки туші та порізав ліве передпліччя вище зафіксованої на руці кольчужної рукавички.

Колега фаршомісильник К. допоміг потерпілому зупинити кровотечу й накласти джгутову пов’язку та повідомив про нещасний випадок начальнику відділу «М’ясо, птиця». Той одразу викликав швидку.

Швидка доставила потерпілого до клінічної лікарні. Там йому надали медичну допомогу та направили на амбулаторне лікування за місцем проживання.

На момент розслідування потерпілий М. перебував на амбулаторному лікуванні за місцем проживання.

Наслідком нещасного випадку відповідно до висновку ступеня тяжкості виробничої травми є різана рана лівого передпліччя. За Класифікатором розподілу травм за ступенем тяжкості (затверджений наказом МОЗ від 04.07.2007 № 370) ця травма не належить до тяжких. Потерпілий не перебував в алкогольному чи наркотичному сп’янінні.

Члени комісії з розслідування нещасного випадку зустрілися з потерпілим, щоб розглянути питання щодо розв’язання соціальних проблем, які виникли внаслідок нещасного випадку, та роз’яснити права у зв’язку з нещасним випадком.

Які висновки комісії з розслідування

Нещасний випадок із оброблювачем м’ясних туш М. підприємства N комісія визнала пов’язаним із виробництвом на підставі підпункту 2 пункту 15 Порядку № 1232.

За результатами розслідування склали акт за формою Н-1.

акт н1

Основна причина нещасного випадку: організаційна — невиконання інструкцій із охорони праці.

Порушено: пункт 3.6 Інструкції з охорони праці № 9 для обвалювальника м’яса.

Супутні причини нещасного випадку — відсутні.

Особи, дії або бездіяльність яких призвели до нещасного випадку: М. — оброблювач м’ясних туш підприємства N, коли обвалював м’ясну тушу свині, направив ніж «до себе». Він порушив пункт 3.6 Інструкції з охорони праці № 9 для обвалювальника м’яса: не направляти ніж «до себе», тримати його увесь час «від себе»; ніж при обвалюванні і жилуванні вести плавно, без ривків і великих зусиль.

Чи знаєте ви, коли переглядати інструкцію

Як усунути причини нещасного випадку

Аби запобігти подібним нещасним випадкам у майбутньому, комісія з розслідування запропонувала вжити таких заходів:

  • обговорити на нараді з керівниками структурних підрозділів обставини та причини нещасного випадку;
  • провести позаплановий інструктаж із охорони праці з працівниками з відділу «М’ясо, птиця».

Чи отримав потерпілий страхові виплати

Дізнайтеся зі статті з Довідника.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді