Коли йти у відпустку, вирішуватимуть самі вагітні

Парламент підтримав відповідний закон

image17

Які права та обмеження в роботі для вагітних жінок і працівниць із дітьми

Верховна Рада прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей використання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами» (законопроєкт № 9271).

Документ надає можливість вагітній жінці визначати дату початку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами на власний розсуд і з урахуванням медичних показань.

Дні відпустки, передбачені законодавством до пологів, жінка матиме змогу перенести та використати частково або повністю після пологів, починаючи з дня, який вона визначить.

arrow-g10206e1f0_640.pngБільше про охорону праці жінок в Україні

Загальна тривалість відпустки не може перевищувати сумарно:

  • 126 календарних днів (к. д.);
  • 140 к. д. — якщо жінка народила двох і більше дітей або якщо були ускладнені пологи;
  • 180 к. д. — для жінок, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

Наприклад, жінка зможе використати 20 днів відпустки до очікуваної дати пологів та 106 днів — після. Загальна тривалість відпустки залишиться незмінною та становитиме 126 днів. Або використати дні відпустки в будь-якому розподілі в межах їх загальної кількості.

Нагадаємо: зараз тривалість відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами становить 126 к. д. (70 к. д. відпустки до пологів і 56 к. д. після). У разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів тривалість відповідної відпустки становить 140 к. д. (70 днів до пологів і 70 після).

Жінки не мають можливості змінити дату початку відпустки у зв’язку з вагітністю і пологами, навіть якщо вони почуваються добре та бажають продовжувати працювати.

Якщо жінка не бажає розпочинати декретну відпустку пізніше або наявні медичні протипоказання, діятиме стандартний розподіл днів відпустки до та після пологів. 

Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Джерело: ЛІГА:ЗАКОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Що входить в обов'язки комісії з розслідування нещасного випадку

Для розслідування нещасних випадків, що не підлягають спеціальному розслідуванню, за наказом роботодавця на підприємстві утворюється комісія з розслідування нещасного випадку. Детальніше про склад комісії, її обов’язки і повноваження та про особливості створення комісії під час війни дізнайтеся зі статті.
46922

Інструкції з експлуатації засобів індивідуального захисту

Тема правильного вибору і експлуатації засобів індивідуального захисту є неабияк актуальною. Пропонуємо вам ознайомитися зі зразками інструкцій з експлуатації найпопулярніших засобів індивідуального захисту: респіратора, протигаза, марлевої пов’язки та ін.
30105

Навчання інженера з охорони праці

Де пройти навчання інженеру з охорони праці? Це питання хвилює багатьох фахівців, які дбають про свій професійний розвиток та хочуть ефективно використовувати робочий час. Усіх, хто прагне здобути нові знання та навички у сфері охорони праці, запрошуємо на навчання до Вищої Школи Охорони Праці. Наші експерти будуть раді вам допомогти.
10551

Посадова інструкція фахівця з питань цивільного захисту

Інструкція фахівця з питань цивільного захисту відповідає вимогам Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників у сфері цивільного захисту України та набуває чинності з моменту затвердження.
47627

Інструкція з надання домедичної допомоги

Якщо на підприємстві стався нещасний випадок, саме від ваших дій залежатиме життя та здоров’я потерпілого. Як правильно діяти в критичній ситуації, підкаже Інструкція з надання домедичної допомоги. Скачайте зразок інструкції, розроблений експертом.
183372

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді