Поводження з відходами: діє новий закон

Посилено увагу до переробки та роздільного збору сміття

image15

Як змінилися трудові відносини в умовах війни

9 липня 2023 року набув чинності Закон України «Про управління відходами» від 20.06.2022 № 2320-IX (далі — Закон). Документ спрямований на покращення стану навколишнього середовища та наближає нормативно-правове регулювання відносин у сфері управління відходами до вимог відповідних директив ЄС.

Закон, зокрема, визначає розширену відповідальність щодо виробників продукції, у результаті споживання/використання якої утворюються відходи упаковки, електричного та електронного обладнання, батарей і акумуляторів, транспортних засобів, знятих із експлуатації, мастил (олив), шин, текстилю тощо.

Поводження з відходами: діє новий законЯк організувати роботи на об’єктах підвищеної небезпеки під час воєнного стану

Система розширеної відповідальності виробника передбачає:

  • приймати та/або збирати на всій території України відходи, що утворилися внаслідок використання продукції, здійснювати подальше управління цими відходами, а також — фінансову відповідальність за таку діяльність;
  • інформувати утворювачів відходів від продукції, на яку поширюється розширена відповідальність виробника:
    • про заходи, яких вони можуть вживати, щоб запобігати утворенню відходів;
    • придатність відходів до повторного використання та рециклінгу;
    • наявні системи для приймання та роздільного збирання відходів, що утворилися внаслідок використання продукції;
  • здійснювати заходи для розроблення продукції та її складових (компонентів) з урахуванням мінімізації негативного впливу на здоров’я людей та навколишнє природне середовище;
  • запобігати та зменшувати обсяги утворення відходів у процесі виробництва та використання продукції, виробництва довговічної продукції, придатної для ремонту та повторного використання.

Утворювачі або власники відходів, які не є суб’єктами господарювання у сфері управління відходами, зобов’язані забезпечувати зберігання відходів у спосіб, що є безпечним для здоров’я людини та навколишнього природного середовища, і передавати відходи суб’єктам господарювання у сфері управління відходами протягом одного року з моменту їх утворення.

Організація, яка виконує зобов’язання з розширеної відповідальності від імені виробника:

  • надає утворювачам відходів послуги з приймання та збирання відходів, що утворилися внаслідок використання продукції;
  • забезпечує досягнення встановлених законодавством цільових показників щодо збирання, підготовки відходів до повторного використання та рециклінгу або іншого відновлення відходів;
  • проводить щорічний зовнішній незалежний аудит фінансової звітності та оприлюднює аудиторські звіти.

Крім того, організація розширеної відповідальності виробника проводить роз’яснювальну та просвітницьку роботу серед населення, зокрема в закладах освіти, щодо управління відходами від продукції.

Субʼєкти господарювання, що здійснюють будівництво або знесення будівель та інженерних споруд, зобовʼязані забезпечити роздільне збирання відходів будівництва та знесення, їх облік та передачу субʼєктам господарювання у сфері управління відходами.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Що входить в обов'язки комісії з розслідування нещасного випадку

Для розслідування нещасних випадків, що не підлягають спеціальному розслідуванню, за наказом роботодавця на підприємстві утворюється комісія з розслідування нещасного випадку. Детальніше про склад комісії, її обов’язки і повноваження та про особливості створення комісії під час війни дізнайтеся зі статті.
46916

Інструкції з експлуатації засобів індивідуального захисту

Тема правильного вибору і експлуатації засобів індивідуального захисту є неабияк актуальною. Пропонуємо вам ознайомитися зі зразками інструкцій з експлуатації найпопулярніших засобів індивідуального захисту: респіратора, протигаза, марлевої пов’язки та ін.
30103

Навчання інженера з охорони праці

Де пройти навчання інженеру з охорони праці? Це питання хвилює багатьох фахівців, які дбають про свій професійний розвиток та хочуть ефективно використовувати робочий час. Усіх, хто прагне здобути нові знання та навички у сфері охорони праці, запрошуємо на навчання до Вищої Школи Охорони Праці. Наші експерти будуть раді вам допомогти.
10551

Посадова інструкція фахівця з питань цивільного захисту

Інструкція фахівця з питань цивільного захисту відповідає вимогам Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників у сфері цивільного захисту України та набуває чинності з моменту затвердження.
47610

Інструкція з надання домедичної допомоги

Якщо на підприємстві стався нещасний випадок, саме від ваших дій залежатиме життя та здоров’я потерпілого. Як правильно діяти в критичній ситуації, підкаже Інструкція з надання домедичної допомоги. Скачайте зразок інструкції, розроблений експертом.
183258

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді