Заборона куріння: як проходитимуть перевірки?

Розповідаємо, які штрафи загрожують порушникам

image78

Графічний знак про заборону куріння в громадських місцях

Держпродспоживслужба відновила контроль за дотриманням заборони куріння у приміщеннях кафе, барів, ресторанів.

Перелік підстав для здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю) у сфері законодавства про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів затвердив наказ МОЗ від 17.03.2023 № 522 (далі — Перелік).

До Переліку підстав увійшли:

  • заява суб’єкта господарювання;
  • доручення Прем’єр-міністра України про перевірку суб’єктів господарювання;
  • звернення фізичної особи про порушення.

Нагадаємо, у березні 2022 року Кабмін запровадив мораторій на перевірки у сфері антитютюнового законодавства, зокрема в приміщеннях закладів ресторанного господарства.

Відтепер Держпродспоживслужба вестиме нагляд (контроль) за суб’єктами господарювання щодо дотримання заборони куріння та притягуватиме до відповідальності недобросовісних власників кафе, барів і ресторанів.

У разі порушення антитютюнового законодавства відповідальність для закладів ресторанного господарства за куріння в приміщенні становить від 1000 до 10 000 грн за кожне порушення.

Із 11 липня 2023 року такий штраф становитиме:

  • 3000 грн — за перше порушення впродовж року;
  • 15 000 грн — за кожне наступне.

Нацполіція контролюватиме, як дотримують бездимного законодавства фізичні особи.

Із 11.07.2022 набули чинності норми Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну» № 1978-ІХ (далі — Закон), які забороняють:

  • куріння сигарет для нагрівання у визначених законом громадських місцях нарівні із сигаретами, кальянами та е-сигаретами, куріння яких заборонено з 2012 року;
  • курилки у приміщеннях підприємств усіх форм власності.

Закон надає органам місцевого самоврядування повноваження встановлювати додаткові вільні від куріння місця.

Власники закладів мають розміщувати інформаційне повідомлення про заборону куріння та вживання всіх тютюнових виробів, електронних сигарет, кальянів та пристроїв для нагрівання тютюну.

Суб’єкти господарювання — розповсюджувачі та рекламодавці — повинні дотримувати вимог законодавства про рекламу та привести зміст реклами на рекламоносіях у відповідність до вимог законодавства. Підстава — зміни до статті 22 Закону України «Про рекламу», які набули чинності з 31 березня 2023 року.

Згідно зі змінами обмеження та заборони, які раніше стосувалися реклами тютюнових виробів, реклами знаків для товарів і послуг, інших об’єктів, права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби, наразі розповсюджуються:

  • на рекламу пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, електронних сигарет, заправних контейнерів;
  • рекламу знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються вказані товари.

Порада

Скаргу на куріння у заборонених місцях, рекламу тютюнових виробів, нелегальну торгівлю ними, неправильне маркування тютюнових і нікотинових виробів громадяни можуть подати через онлайн-сервіс Центру громадського здоров’я України.

Джерело: Держпродспоживслужба

Любі читачі, команда Цифрового видавництва Експертус продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку

У разі, якщо вам потрібні консультація експерта або відповідь на питання, передплатіть за спеціальною ціною електронний журнал «Довідник спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці»

Вища школа охорони праці

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
25

Що входить в обов'язки комісії з розслідування нещасного випадку

Для розслідування нещасних випадків, що не підлягають спеціальному розслідуванню, за наказом роботодавця на підприємстві утворюється комісія з розслідування нещасного випадку. Детальніше про склад комісії, її обов’язки і повноваження та про особливості створення комісії під час війни дізнайтеся зі статті.
46974

Інструкції з експлуатації засобів індивідуального захисту

Тема правильного вибору і експлуатації засобів індивідуального захисту є неабияк актуальною. Пропонуємо вам ознайомитися зі зразками інструкцій з експлуатації найпопулярніших засобів індивідуального захисту: респіратора, протигаза, марлевої пов’язки та ін.
30135

Навчання інженера з охорони праці

Де пройти навчання інженеру з охорони праці? Це питання хвилює багатьох фахівців, які дбають про свій професійний розвиток та хочуть ефективно використовувати робочий час. Усіх, хто прагне здобути нові знання та навички у сфері охорони праці, запрошуємо на навчання до Вищої Школи Охорони Праці. Наші експерти будуть раді вам допомогти.
10567

Посадова інструкція фахівця з питань цивільного захисту

Інструкція фахівця з питань цивільного захисту відповідає вимогам Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників у сфері цивільного захисту України та набуває чинності з моменту затвердження.
47711

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді