Мобільні котельні установки замість стаціонарних

343

Запитання

Що треба робити, якщо на підприємстві замість стаціонарної котельні використовують мобільні блочно-модульні установки?

Відповідь

Мобільні котельні установки замість стаціонарних Як розробити інструкції з охорони праці на підприємстві

Блочно-модульні та транспортабельні котельні установки використовуються, зокрема, для опалення приміщень та гарячого водопостачання у зв’язку із пошкодженням енергетичної системи внаслідок обстрілів.  

Блочно-модульні установки складаються з декількох модулів, які мають компактні розміри, що дозволяють їх перевезення транспортними засобами, а транспортабельні — це цілісний технологічний комплекс, повністю підготовлений до експлуатації.  Такі установки швидко підключаються до зовнішніх комунікацій і не потребують монтажу на новому місці. Вони мають споряджатися електрогенераторами для живлення обладнання та освітлення.

Мобільні котельні установки замість стаціонарнихСкачайте інструкцію з охорони праці оператора котельні

Що стосується безпечної експлуатації, то тут вимоги такі ж, що й до звичайної стаціонарної котельної установки (за винятком монтажу).

Якщо на підприємстві є такі котли, потрібно розробити відповідні інструкції з охорони праці та забезпечити умови їх експлуатації та утримання у справному стані.

Також потрібно: 

  • призначити відповідального за справний стан і безпечну експлуатацію обладнання;
  • забезпечити працівників інструкціями; 
  • призначити кваліфікований персонал для обслуговування;
  • забезпечити періодичне навчання та перевірку знань працівників; 
  • забезпечити регулярне обстеження котельних установок.


Для того, щоб ремонтувати обладнання, слід отримати дозвіл Держпраці на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Зауважте: під час дії воєнного стану роботи підвищеної небезпеки можна виконувати на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці.

Джерело: Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Безпека праці при звалюванні дерев

Під час звалювання дерев дуже важливо дотримуватися визначеної у законодавстві послідовності дій. Про те, як безпечно організувати роботи з видалення дерев і які нормативні документи визначають ці вимоги — далі у статті.
3937

Охорона праці під час вантажно-розвантажувальних робіт

Як забезпечується охорона праці під час безпечного виконання вантажно-розвантажувальних робіт на підприємстві? Дізнайтеся, як розробити й затвердити відповідну організаційно-технологічну документацію, яких вимог законодавства дотримуватися.
27388

Наказ про призначення особи, відповідальної за газове господарство

Визначити обов'язки працівників, які відповідатимуть на підприємстві за технічний стан, безпечну експлуатацію газового господарства та за облік використаного природного газу допоможе наказ про призначення особи, відповідальної за газове господарство.
10136

Як оформити акт-допуск на виконання робіт підвищеної небезпеки

У статті наводимо приклад Акта-допуску на виконання робіт підвищеної небезпеки на території підприємства (структурного підрозділу, дільниці), який ви можете адаптувати до умов вашого підприємства.
5053