Земляні роботи і безпека інженерних комунікацій

521

Запитання

Бригада працівників проводитиме земляні роботи, але немає точної інформації, де саме пролягають підземні комунікації. Як організувати роботи в такому разі?

Відповідь

Земляні роботи і безпека інженерних комунікацій Охоронні зони інженерних комунікацій та електричних мереж

Визначаючи пов’язані з експлуатацією інженерних комунікацій вимоги безпеки під час земляних робіт слід спиратися на відповідні розділи нормативно-правових актів з охорони праці.

Перед початком робіт (на етапі підготовки) потрібно виявити можливі місця охоронних зон підземних комунікацій. Якщо ж немає змоги визначити їх точно, потрібно буде для виявлення комунікацій провести зондування ґрунту (або ж ручне шурфування).

Якщо працівники вже в процесі роботи виявляють кабелі, трубопроводи, підземні об'єкти чи ж просто незнайомі предмети, які не були вказані у планах та схемах, слід поінформувати про це керівництво та припинити роботу (аж поки не з’ясують, що це за об'єкти та не отримають дозвіл на продовження діяльності).

У Держпраці також наголосили на таких вимогах безпеки безпосередньо під час виконання робіт: 

  • територію огороджують в місцях можливого проходу людей і руху транспорту (з використанням попереджувальних написів);
  • в нічний час територія має бути забезпечена сигнальним освітленням;
  • відстань від бровки (зовнішнього краю) виїмки до грунту з виїмки, робочого інструменту та матеріалів має становити не менш ніж 0,5 м;
  • переміщення будівельно-дорожніх машин має відбуватися за межами призми можливого обвалення грунту виїмки;
  • працівники мають розміститися так, щоб не травмувати одне одного робочим інструментом.

Важливо, що у разі появи шкідливих газів роботу слід негайно припинити. Працівники мають залишити ділянку та повідомити про ситуацію своє керівництво.

Земляні роботи і безпека інженерних комунікаційЗаборонено: 

  • відвалювати грунту на розташовані поруч зони, де проходять інші інженерні комунікації;
  • розробляти грунт шляхом підкопування. 

Зауважте: якщо земляні роботи проводитимуться в охоронній зоні інженерних комунікацій, потрібні наряд-допуск та письмовий дозвіл від організації, яка експлуатує ці комунікації.

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Безпека праці при звалюванні дерев

Під час звалювання дерев дуже важливо дотримуватися визначеної у законодавстві послідовності дій. Про те, як безпечно організувати роботи з видалення дерев і які нормативні документи визначають ці вимоги — далі у статті.
3939

Охорона праці під час вантажно-розвантажувальних робіт

Як забезпечується охорона праці під час безпечного виконання вантажно-розвантажувальних робіт на підприємстві? Дізнайтеся, як розробити й затвердити відповідну організаційно-технологічну документацію, яких вимог законодавства дотримуватися.
27396

Наказ про призначення особи, відповідальної за газове господарство

Визначити обов'язки працівників, які відповідатимуть на підприємстві за технічний стан, безпечну експлуатацію газового господарства та за облік використаного природного газу допоможе наказ про призначення особи, відповідальної за газове господарство.
10145

Як оформити акт-допуск на виконання робіт підвищеної небезпеки

У статті наводимо приклад Акта-допуску на виконання робіт підвищеної небезпеки на території підприємства (структурного підрозділу, дільниці), який ви можете адаптувати до умов вашого підприємства.
5061