Обладнання під тиском: використання без нагляду

848

Запитання

Чи можна запустити в експлуатацію котел, якщо немає змоги організувати постійний нагляд персоналу?

Відповідь

image97

Як експлуатувати твердопаливні котли

Вимоги безпеки забороняють залишати котел без постійного нагляду персоналу. Стежити за обладнанням, яке працює під тиском потрібно і під час роботи, і після зупинки — аж до зниження тиску до рівня атмосферного та повного припинення горіння в топці.

Обладнання під тиском: використання без наглядуСкачайте зразок інструкції з охорони праці кочегара котельні на твердому паливі

Втім, за певних умов припустимо експлуатувати котел без постійного нагляду. Це може відбуватися при камерному спалюванні. Для цього потрібні: 

  • автоматика, сигналізація і захисту для безпечного режиму роботи;
  • можливість ліквідації аварійних ситуацій з пульта керування;
  • можливість зупинити котел при порушенні режиму роботи (з сигналізацією на пульт керування). У Держпраці наголошують, що переводити котли на диспетчеризоване керування потрібно лише за проєктом.

Зауважимо: до впровадження автоматизації варто ретельно відбирати персонал для нагляду за обладнанням — працівники мають бути повнолітніми та пройти:

  • медичний огляд;
  • навчання з охорони праці;
  • перевірку знань.

Під час чергування працівникам не можна доручати виконання не передбачених інструкцією робіт, поки вони здійснюють нагляд за обладнанням.

Джерело: Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Безпека праці при звалюванні дерев

Під час звалювання дерев дуже важливо дотримуватися визначеної у законодавстві послідовності дій. Про те, як безпечно організувати роботи з видалення дерев і які нормативні документи визначають ці вимоги — далі у статті.
3939

Охорона праці під час вантажно-розвантажувальних робіт

Як забезпечується охорона праці під час безпечного виконання вантажно-розвантажувальних робіт на підприємстві? Дізнайтеся, як розробити й затвердити відповідну організаційно-технологічну документацію, яких вимог законодавства дотримуватися.
27400

Наказ про призначення особи, відповідальної за газове господарство

Визначити обов'язки працівників, які відповідатимуть на підприємстві за технічний стан, безпечну експлуатацію газового господарства та за облік використаного природного газу допоможе наказ про призначення особи, відповідальної за газове господарство.
10148

Як оформити акт-допуск на виконання робіт підвищеної небезпеки

У статті наводимо приклад Акта-допуску на виконання робіт підвищеної небезпеки на території підприємства (структурного підрозділу, дільниці), який ви можете адаптувати до умов вашого підприємства.
5061