Відповідальний за котел: призначення і заміна

1800

Запитання

Як призначити відповідального за твердопаливний котел і кому делегувати його обов'язки на час відпустки?

Відповідь

image40

Як експлуатувати твердопаливні котли

Власник котла повинен забезпечити тримання котлів у справному стані, а також безпечні умови їх роботи, організувавши обслуговування, ремонт і нагляд відповідно до вимог чинного законодавства. 

Відповідальну особу для забезпечення справного стану і постійного контролю за безпечною експлуатацією котлів призначає власник котла. Це може бути особа з числа інженерно-технічних працівників, що має відповідну кваліфікацію і теплотехнічну освіту. 

Відповідальний за котел: призначення і замінаСкачайте зразок інструкції з охорони праці кочегара котельні на твердому паливі

До обов'язків такої особи, зокрема, входить:

  • утримання котлів у справному стані;
  • своєчасний планово-запобіжний ремонт, підготовка до технічного опосвідчення;
  • усунення виявлених несправностей;
  • забезпечення персоналу виробничими інструкціями та контроль за їх дотриманням;
  • огляд котлів в робочому стані;
  • перевірка записів у змінному журналі (щоденно);
  • робота з персоналом з підвищення його кваліфікації;
  • технічне опосвідчення котлів;
  • зберігання паспортів котлів та інструкцій заводів-виготовлювачів 
  • проведення протиаварійного тренування з персоналом;
  • перевірка правильності ведення технічної документації;
  • участь у комісії з атестації та періодичній перевірці знань ІТП і обслуговуючого персоналу.

Призначення оформлюють наказом по підприємству. В паспорт котла (водопідігрівача) вносять дані щодо номеру й дати наказу.

На час відсутності відповідальної особи (відпустка, відрядження) ці обов’язки згідно з наказом покладають на іншого інженерно-технічного працівника, який пройшов перевірку знань.

Джерело: Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Потенційні загрози під час відключень світла на підприємстві

У цій статті розглянемо основні загрози, які виникають під час блекауту, а також рекомендації як підготуватися до блекаутів, щоб убезпечити працівників підприємства від травмувань та інших наслідків, пов’язаних із можливими непередбачуваними відключеннями електроенергії.
397

Комісія з питань охорони праці: завдання та обов'язки

Комісію з питань охорони праці створюють як консультативно-дорадчий орган, у якому представники адміністрації і профспілок спільно вирішують питання безпеки, гігієни праці, виробничого середовища. Про те, як створити таку комісію і організувати її роботу, — далі.
11894

Обмеження та вимоги під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі

Зі статті ви дізнаєтеся, чи існують вимоги, обмеження та ризики, які мають враховуватися під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі. Також ознайомитеся з нормами підіймання і переміщення важких речей жінками.
63

Режим праці влітку у спекотних умовах

В останні два тижні в Україні встановилася надзвичайно спекотна погода, а отже роботодавцям час подбати про належні умови праці під час роботи в спеку. Зі статті ви дізнаєтеся, за якої температури дозволено виконувати різні види робіт, як запобігти перегріванню організму, а також знайдете зразки супровідних документів.
47343