Літня спека: безпека праці та режим роботи

1098

Запитання

За якої температури спека стає небезпечною та на якому рівні тримати температуру в приміщенні?

Відповідь

image85

Робота у спеку: вимоги безпеки
Якщо працівник проводить на робочому місці понад половину робочого часу або хоча б дві години поспіль, таке робоче місце вважають постійним. Температура на такому робочому місці не має перевищувати 28ºС.

У приміщення для збереження допустимої температури використовують як природну вентиляцію, так і спеціальні системи кондиціювання. Також можна застосовувати світловідбивні плівки або жалюзі на вікнах. 

Якщо ж роботи виконують на вулиці, такі засоби недоступні, і доводиться коригувати час роботи. Так, якщо температура повітря вища за 28º, загальна тривалість робіт на одну зміну не може становити понад 5 годин. При цьому працівникам слід надавати перерви для перепочинку. Тривалість перерв становить 10% робочого часу на кожні 2ºС перевищення.

Якщо ж температура повітря вища за 35°C, тривалість роботи за одну зміну має бути:

  • не більш ніж 5 годин для працівників у спеціальному одязі, що захищає від теплового випромінювання;
  • не більш ніж 2 години для працівників без спецодягу.

Час роботи між перервами при цьому не може перевищувати 20 хвилин, а час відпочинку має бути не меншим, ніж 10 хвилин.

Екстремальною та небезпечною вважають роботу за температури понад 37º.Роботи в таких умовах дозволені лише для ліквідації аварій та проведення екстрених робіт для попередження аварійних ситуацій. 

Окремі вимоги висувають до приміщень для відпочинку працівників. Так, температура в них має бути не нижчою за 25°C, а різниця з робочою температурою має не перевищувати п'яти градусів.

Держпраці рекомендує роботодавцям під час спеки коригувати режим роботи. Так, робочі години краще перенести на ранок або на вечір.

Також самим працівникам слід пам'ятати про ризики зневоднення організму. Так, замість звичайної води краще пити мінеральну воду або вітамінізовані напої. Пити рідину краще невеликими порціями, але частіше.

Джерело: Управління інспекційної діяльності у Запорізькій області Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
24

Наказ про створення служби охорони праці

Під час створення на підприємстві служби охорони праці та призначення відповідальної особи за стан охорони праці вам знадобиться наказ про створення служби охорони праці. У статті ви знайдете приклад такого наказу та матимете змогу скачати його.
23687

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36707

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10549

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
32699