Додаткові роботи підвищеної небезпеки: як залучити працівника

67
Автор
Володимир Дрозд — сертифікований експерт Європейського співтовариства з охорони праці (CE ESOSH). Досвідчений фахівець-практик, який підкаже, як діяти інженеру ОП в будь-якій ситуації

Запитання

Як доручити працівнику виконувати додаткові вантажно-розвантажувальні роботи, що належать до робіт підвищеної небезпеки, — за суміщенням чи за цивільно-правовою угодою?

Відповідь

Законодавство забороняє залучати працівників до робіт підвищеної небезпеки за цивільно-правовим договором. 

Чи можна укладати ЦПД або договір підряду на небезпечні роботи з фізособами

Роботодавець може доручити працівнику виконувати вантажно-розвантажувальні роботи за суміщенням. При цьому слід дотримати умов, а саме — працівник повинен пройти:

  • медичний огляд, результати якого свідчать, що така робота не протипоказана працівникові за станом здоров’я;
  • інструктаж за інструкцією за суміщуваною професією / видом робіт, які він виконуватиме;
  • спеціальне навчання та перевірку знань із питань охорони праці
  • стажування протягом не менше ніж 2—15 змін.

У період дії воєнного стану роботодавець має право перевести працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди, окрім роботи в місцевості, на території якої тривають активні бойові дії. Умови: робота не протипоказана працівнику за станом здоров’я і потрібна, щоб відвернути або ліквідувати наслідки бойових дій та інших обставин, що становлять або можуть становити загрозу життю чи нормальним життєвим умовам людей.

Підприємство хоче задіяти працівника на додаткових роботах — вантажно-розвантажувальних, які належать до робіт підвищеної небезпеки. Як правильно це зробити: прийняти працівника за суміщенням чи доручити виконувати ці роботи за цивільно-правовою угодою?

Рішення. Законодавство забороняє залучати працівників до робіт підвищеної небезпеки за цивільно-правовим договором.

Роз'яснення Держпраці >> Чи можна укладати цивільно-правовий договір або договір підряду на виконання небезпечних робіт з фізичними особами

Роботодавець може доручити працівнику виконувати вантажно-розвантажувальні роботи за суміщенням. При цьому слід дотримати умов, а саме — працівник повинен пройти:

  • медичний огляд, результати якого свідчать, що така робота не протипоказана працівникові за станом здоров’я;
  • інструктаж за інструкцією за суміщуваною професією / видом робіт, які він виконуватиме;
  • спеціальне навчання та перевірку знань із питань охорони праці
  • стажування протягом не менше ніж 2—15 змін.

Дізнайтеся докладніше   Вимоги охорони праці під час суміщення професій

У період дії воєнного стану роботодавець має право перевести працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди, окрім роботи в місцевості, на території якої тривають активні бойові дії. Умови: робота не протипоказана працівнику за станом здоров’я і потрібна, щоб відвернути або ліквідувати наслідки бойових дій та інших обставин, що становлять або можуть становити загрозу життю чи нормальним життєвим умовам людей.

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Як експлуатувати газові балони

Безпечна експлуатація газових балонів залежить від багатьох чинників. У статті розповімо, як заповнювати, транспортувати та зберігати, як проводити техогляд, як навантажувати та розвантажувати балони з газами.
21050

Робота при низьких температурах повітря

Робота при низьких температурах повітря може бути небезпечною для здоров'я працівників. Низькі температури можуть призвести до переохолодження, обмороження та інших захворювань. Норми роботи при низькій температурі та яка допустима температура на робочому місці, читайте у статті.
90

План локалізації і ліквідації аварій для об’єктів підвищеної небезпеки

Суб’єкти господарської діяльності мають розробляти і затверджувати план локалізації і ліквідації аварій для кожного об’єкта підвищеної небезпеки, який вони експлуатують або планують експлуатувати. У статті ви знайдете зразок такого плану.
29928

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
241

Правила безпеки праці під час виконання робіт у колійному господарстві

У зв'язку з тим, що робота працівників колійного господарства пов'язана з рухом поїздів і маневровою роботою, вона вимагає ретельного виконання правил і технологічних процесів кожного виду робіт.
116