Токарний верстат: чи обов'язково потрібен костюм для працівника?

477

Запитання

Для роботи на токарному верстаті видали працівнику захисні рукавиці та окуляри. Чи достатньо цих ЗІЗ?

Відповідь

Засоби індивідуального захисту на підприємстві: відповідаємо на запитання

Під час роботи на токарних верстатах найбільшу небезпеку становлять такі елементи:

  • стружка і пил;
  • ріжучі інструменти;
  • рухомі елементи верстата;
  • шум.

Відповідно, працівники найчастіше отримують травми очей, обличчя, рук або ж забої тіла. Основною причиною травм при цьому стають: 

  • відсутність або недосконалість захисних огороджень і запобіжних пристроїв, несправний стан обладнання, інструменту та пристосувань;
  • неправильне розміщення верстатного обладнання в цеху;
  • неправильні прийоми роботи.

Для забезпечення повноцінного захисту працівників від ризиків під час роботи на токарному верстаті їх потрібно насамперед забезпечити засобами індивідуально захисту (відповідно до Мінімальних вимог безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці). До переліку потрібних ЗІЗ входять:

  • костюм;
  • перчатки;
  • захисні окуляри;
  • дерев’яна решітка на підлозі біля верстату.

Джерело: Північно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Термін використання засобів індивідуального захисту

Засоби індивідуального захисту зменшують вплив на працівників небезпечних та шкідливих чинників, запобігають нещасним випадкам і професійним захворюванням. Проте важливо вміти правильно ними користуватися і знати, яким має бути строк носіння спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту, щоб вони дійсно захищали працівника.
22506

Засоби індивідуального і колективного захисту від ураження електричним струмом

Для збереження життя та здоров’я працівників під час роботи з електрообладнанням, призначеним для загального користування, та електроустановками застосовують засоби індивідуального і колективного захисту від ураження електричним струмом.
66573

Які існують засоби захисту від шкідливих виробничих факторів

З метою збереження здоров’я працівників та уникнення травматизму під час виконання ними своїх функціональних обов’язків роботодавець повинен забезпечити захист від шкідливих чинників. У статті розглянемо, які існують шкідливі виробничі фактори та засоби захисту від них.
38458

Інструкції з експлуатації засобів індивідуального захисту

Тема правильного вибору і експлуатації засобів індивідуального захисту є неабияк актуальною. Пропонуємо вам ознайомитися зі зразками інструкцій з експлуатації найпопулярніших засобів індивідуального захисту: респіратора, протигаза, марлевої пов’язки та ін.
30555

Спецодяг для кухарів

Кухаря забезпечують спецодягом, спецвзуттям та іншими санітарними засобами. Існують певні вимоги щодо розміру, матеріалів, крою такого одягу та особливостей його використання. Детальніше про спецодяг для кухарів – у статті.
26491