Побудували пандус і все одно порушили будівельні норми: якими правилами керуватися

46

Запитання

Висота сходів — півтора метри. Чи достатньо буде облаштувати пандус довжиною 12 метрів?

Відповідь

Оскільки сходи є першочерговим бар’єром у фізичній доступності будівель і споруд, пішохідних доріжок і переходів, пандус є обов'язковим елементом доступності.

Права та пільги осіб з інвалідністю в умовах воєнного стану

Так, ухил відкритого пандуса на шляхах руху і біля входу до будівлі повинен бути не більшим за 8% (1:12). Більші показники можуть становити небезпеку для життя під час користування.

При цьому максимальна висота одного підйому відкритого пандусу на шляхах руху не повинна перевищувати 0,8 м, і після кожного такого підйому необхідно облаштувати горизонтальну площадку (глибиною щонайменше 1,5 м).

Пандуси та перепади висот понад 0,3 м повинні мати поручні з обох боків. 

Висота двобічної огорожі з поручнями на відкритих пандусах повинна становити 0,7 м і 0,9 м (у закладах дошкільної освіти, парках, на дитячих майданчиках — додатково на висоті 0,5 м).

Також зважайте, що ширина пандуса повинна бути в просвіті не меншою за 1,2 м (у разі однобічного руху) або 1,8 м (у разі двобічного руху). 

Поверхня відкритих пандусів на шляхах руху повинна бути жорсткою, чітко маркована кольором або фактурою, контрастною відносно суміжних горизонтальних поверхонь. Встановлення накладних противоковзких планок на пандусах заборонене.

У разі опадів стежте, щоб не відбувалося їх потрапляння на пандус через скидання з даху або з системи водовідведення.

Джерело: Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Впроваджуємо Правила внутрішнього трудового розпорядку

Правила внутрішнього трудового розпорядку (ПВТР) регулюють трудові відносини та є обов’язковими для усіх працівників підприємства. Під час інспектування фахівці Держпраці перевіряють, чи ознайомлені працівники з Правилами. Дізнайтеся, хто має розробити та ввести в дію ПВТР.
19152

Можливості використання штучного інтелекту в охороні праці

ШІ вже найближчим часом може стати надійним помічником, який буде допомагати фахівцям з охорони праці значно економити час для виконання різних задач. Роль штучного інтелекту в охороні праці буде дуже стрімко розвиватися. Він зможе вже найближчим часом стати однією із базових компетенцій сучасних спеціалістів з ОП.
145

Склад автомобільної аптечки

Правильно укомплектована автомобільна аптечка може врятувати чиєсь життя. У статті розповідаємо, які види автомобільних аптечок існують, яким має бути вміст аптечки для транспортних засобів, де її зберігати та яка відповідальність за відсутність аптечки.
64562

Положення про розробку інструкцій з охорони праці

Для чого потрібне Положення про розробку інструкцій з охорони праці, які розділи воно має містити та який їх зміст? У статті ви знайдете відповіді не лише на ці та інші питання, а й зможете завантажити зразок Положення про розробку інструкцій з охорони праці.
5391