Заходи безпеки під час робіт з пестицидами

Під час різних трудових операцій у сільському господарстві активно використовуються пестициди, з якими доводиться контактувати працівникам. Фахівці Управління Держпраці у Вінницькій області нагадали про заходи безпеки під час роботи з пестицидами.

Найперше, особи, які мають працювати з пестицидами (постійна робота, тимчасова чи сезонна) мають обов’язково проходити попередній медичний огляд. До робіт з пестицидами не допускаються особи, які за результатами медогляду мають протипоказання за станом здоров’я.

Категорично заборонено допускати до робіт з пестицидами вагітних, жінок-годувальниць, підлітків до 18 років, чоловіків понад 55 і жінок понад 50 років, а також осіб, які мають різні хронічні недуги.

Перевозити пестициди треба на спеціальному транспорті у міцній, надійній упаковці, щоб вони не розливалися чи не розсипалися. Категорично забороняється перевозити на тому ж самому транспорті харчові продукти.

Пестициди потрібно тримати в герметичній упаковці. У спеціальних складах для зберігання пестицидів має бути обладнане відділення з вентиляцією або природним провітрюванням та «чисте» відділення для зберігання засобів індивідуального захисту та документації, де має бути рукомийник, мило і рушник, аптечка першої допомоги.

У польових умовах під час літньої спеки пестициди можна використовувати тільки вранці і ввечері, щоб уникнути їх швидкого випаровування і можливого отруєння людей. На місцях праці з пестицидами забороняється зберігати і вживати їжу, пити, курити.

Особи, які працюють з пестицидами, обов’язково мають бути забезпечені засобами індивідуального захисту: для захисту шкіри — комбінезон із щільно прилягаючими застібками; для захисту органів дихання спеціальні респіратори або протигази. Варто пам’ятати, що звичайні протипилові респіратори не запобігають проникненню пестицидів в організм.

Після робіт з пестицидами засоби індивідуального захисту треба старанно очищати, прати, знезаражувати за допомогою дезінфікуючих речовин і зберігати в спеціальних приміщеннях.

За інформацією Управління Держпраці у Вінницькій області

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про створення служби охорони праці

Під час створення на підприємстві служби охорони праці та призначення відповідальної особи за стан охорони праці вам знадобиться наказ про створення служби охорони праці. У статті ви знайдете приклад такого наказу та матимете змогу скачати його.
23581

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36682

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10433

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
32571

Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
163432

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді