Обов’язок роботодавця повідомляти про оплату праці

Теми:
Фахівці Управління Держпраці у Хмельницькій області роз’яснили деякі питання щодо обов’язку роботодавця повідомляти працівника про оплату праці та форм такого повідомлення.

У статті 21 КЗпП України зазначено, що роботодавець зобов’язаний виплачувати найманому працівникові заробітну плату. На території України зарплата працівникам виплачується регулярно в робочі дні не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16-ти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата. Якщо день виплати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні.

Законодавством про працю та міжнародними актами, які діють в Україні, встановлено, що роботодавці зобов’язані інформувати працівників про розмір нарахованої їм заробітної плати.

Так, статтею 4 Конвенції МОП про захист заробітної плати від 01.07.1949 № 95 закріплено, що роботодавець зобов’язаний інформувати працівників про умови нарахування їм заробітної плати до того, як вони стануть на роботу, щоразу, коли ці умови змінюватимуться, та під час кожної виплати.

Відповідно до вимог статті 110 КЗпП України, частини першої статті 30 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108/95-ВР роботодавець зобов’язаний при кожній виплаті заробітної плати повідомити працівника про такі дані:

  • загальна сума заробітної плати з розшифровкою за видами виплат;
  • розміри і підстави відрахувань та утримань із заробітної плати;
  • сума заробітної плати, що належить до виплати.

Форма такого повідомлення може бути довільною. У формі розрахунково-платіжної відомості або окремої відомості під час виплати заробітної плати через касу підприємства. Якщо виплата заробітної плати здійснюється через банк, ознайомлення доцільно проводити окремою відомістю або вручення роздруківки (копії) особового рахунку по заробітній платі працівника чи іншою формою письмового повідомлення про нараховану заробітну плату під особистий підпис.

За інформацією Управління Держпраці у Хмельницькій області

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
27

Що входить в обов'язки комісії з розслідування нещасного випадку

Для розслідування нещасних випадків, що не підлягають спеціальному розслідуванню, за наказом роботодавця на підприємстві утворюється комісія з розслідування нещасного випадку. Детальніше про склад комісії, її обов’язки і повноваження та про особливості створення комісії під час війни дізнайтеся зі статті.
46979

Інструкції з експлуатації засобів індивідуального захисту

Тема правильного вибору і експлуатації засобів індивідуального захисту є неабияк актуальною. Пропонуємо вам ознайомитися зі зразками інструкцій з експлуатації найпопулярніших засобів індивідуального захисту: респіратора, протигаза, марлевої пов’язки та ін.
30141

Навчання інженера з охорони праці

Де пройти навчання інженеру з охорони праці? Це питання хвилює багатьох фахівців, які дбають про свій професійний розвиток та хочуть ефективно використовувати робочий час. Усіх, хто прагне здобути нові знання та навички у сфері охорони праці, запрошуємо на навчання до Вищої Школи Охорони Праці. Наші експерти будуть раді вам допомогти.
10570

Посадова інструкція фахівця з питань цивільного захисту

Інструкція фахівця з питань цивільного захисту відповідає вимогам Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників у сфері цивільного захисту України та набуває чинності з моменту затвердження.
47725

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді