Як зміняться правила перевезення харчових продуктів і форма ТТН

Блок під заголовком новини 1Підпишіться на Telegram-канал Служба охорони праці. Новини! Оперативно й без зайвого шуму інформуємо про важливе

Зазнали змін Правила перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні

Як зміняться правила перевезення харчових продуктів і форма ТТНМінрозвитку наказом від 14.11.2024 № 1332 (далі — Наказ № 1332) внесло зміни до Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні, затверджених наказом Мінтрансу від 14.10.1997 № 363 (далі — Правила). Наказ № 1332 також затвердив нову форму товарно-транспортної накладної (додаток 7 до Правил). 

Як проходити медогляди працівникам харчової промисловості

Товарно-транспортна накладна (ТТН) — єдиний для всіх учасників транспортного процесу документ, призначений для обліку товарно-матеріальних цінностей на шляху їх переміщення, розрахунків за перевезення вантажу та обліку виконаної роботи. Документ призначений для списання товарно-матеріальних цінностей, оприбуткування, складського, оперативного та бухгалтерського обліку. ТТН складають у паперовій та/або електронній формі, він містить обов’язкові реквізити, передбачені Законом України «Про автомобільний транспорт» від 05.04.2001 № 2344-III та Правилами (розд. 1 Правил, зі змінами, внесеними Наказом № 1332).

ТТН не використовують фізичні особи, які перевозять вантаж за рахунок власних коштів і для власних потреб.

Зміни до Правил передбачають:

  • у разі виробництва та/або введення в обіг сировини, отриманої в результаті забою сільськогосподарських тварин (парнокопитних та інших копитних), ТТН має містити відомості про ідентифікацію тварин, що підтверджують зв’язок між тушами, напівтушами, четвертинами, відрубами та шматками м’яса і твариною або групою тварин, від яких їх було отримано;
  • у разі перевезення харчових продуктів тваринного походження ТТН накладна має містити відомості про умови їх зберігання (температурний режим);
  • у випадку перевезення харчових продуктів слід дотримуватися температурного режиму, який унеможливлює розмноження мікроорганізмів, формування токсинів. Такий режим не повинен перериватися. Виключення щодо дотримання температурного режиму, який унеможливлює розмноження мікроорганізмів, формування токсинів, можливе протягом обмеженого періоду часу в процесі підготовки харчового продукту до перевезення;
  • транспортні засоби, що використовуються для перевезення харчових продуктів, повинні бути зареєстровані відповідно до вимог ст. 25 Закону «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997 № 771/97-ВР.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Місця для куріння

Як правильно визначати та облаштувати місця для куріння на підприємстві? Яка відповідальність передбачена за порушення законодавства щодо куріння тютюнових виробів у заборонених місцях? Про визначення спеціальних місць для куріння на підприємстві та заборонені законом місця для куріння розповідаємо у статті.
44754

Наказ про своєчасне повідомлення про нещасні випадки

Про всі нещасні випадки, професійні захворювання, загоряння, пожежі та аварійні ситуації на підприємстві необхідно негайно сповістити безпосереднього керівника робіт, службу охорони праці підприємства або іншу уповноважену особу. Кого саме та в яких випадках сповіщати, визначте в наказі, зразок якого пропонуємо вам скачати.
21908

Інструкція з охорони праці при роботі на персональному комп’ютері

Діяльність більшості працівників сучасних професій у виробничій сфері пов’язана з використанням комп’ютерної техніки. Скачайте інструкцію з охорони праці при роботі на ПК та ознайомте з нею працівників. За потреби адаптуйте інструкцію до умов вашого підприємства.
77433

Електробезпека

Важливо не лише дотримуватися правил електробезпеки, а й знати про причини виникнення електротравм, яка дія електричного струму на організм людини, про умови ураження людини електричним струмом. Електробезпека на виробництві — докладно розповідаємо про всі нюанси у нашій статті.
78645

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді