Як зміняться правила перевезення харчових продуктів і форма ТТН

Зазнали змін Правила перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні

Як зміняться правила перевезення харчових продуктів і форма ТТНМінрозвитку наказом від 14.11.2024 № 1332 (далі — Наказ № 1332) внесло зміни до Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні, затверджених наказом Мінтрансу від 14.10.1997 № 363 (далі — Правила). Наказ № 1332 також затвердив нову форму товарно-транспортної накладної (додаток 7 до Правил). 

Як проходити медогляди працівникам харчової промисловості

Товарно-транспортна накладна (ТТН) — єдиний для всіх учасників транспортного процесу документ, призначений для обліку товарно-матеріальних цінностей на шляху їх переміщення, розрахунків за перевезення вантажу та обліку виконаної роботи. Документ призначений для списання товарно-матеріальних цінностей, оприбуткування, складського, оперативного та бухгалтерського обліку. ТТН складають у паперовій та/або електронній формі, він містить обов’язкові реквізити, передбачені Законом України «Про автомобільний транспорт» від 05.04.2001 № 2344-III та Правилами (розд. 1 Правил, зі змінами, внесеними Наказом № 1332).

ТТН не використовують фізичні особи, які перевозять вантаж за рахунок власних коштів і для власних потреб.

Зміни до Правил передбачають:

  • у разі виробництва та/або введення в обіг сировини, отриманої в результаті забою сільськогосподарських тварин (парнокопитних та інших копитних), ТТН має містити відомості про ідентифікацію тварин, що підтверджують зв’язок між тушами, напівтушами, четвертинами, відрубами та шматками м’яса і твариною або групою тварин, від яких їх було отримано;
  • у разі перевезення харчових продуктів тваринного походження ТТН накладна має містити відомості про умови їх зберігання (температурний режим);
  • у випадку перевезення харчових продуктів слід дотримуватися температурного режиму, який унеможливлює розмноження мікроорганізмів, формування токсинів. Такий режим не повинен перериватися. Виключення щодо дотримання температурного режиму, який унеможливлює розмноження мікроорганізмів, формування токсинів, можливе протягом обмеженого періоду часу в процесі підготовки харчового продукту до перевезення;
  • транспортні засоби, що використовуються для перевезення харчових продуктів, повинні бути зареєстровані відповідно до вимог ст. 25 Закону «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997 № 771/97-ВР.

Як зміняться правила перевезення харчових продуктів і форма ТТН Наказ № 1332 набере чинності з дня його офіційного опублікування. 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як експлуатувати пожежні рукава

Консультація зорієнтує, де розмістити пожежні кран-комплекти, хто відповідальний за утримання та експлуатацію засобів протипожежного захисту
154

Кому присвоюють II групу з електробезпеки

Працівники, які обслуговують електроустановки, зобов’язані знати Правила їх обслуговування відповідно до займаної посади і мати відповідну групу з електробезпеки. Як присвоюють другу групу з електробезпеки — дізнайтеся зі статті.
23129

Інструкція з охорони праці при роботі на персональному комп’ютері

Діяльність більшості працівників сучасних професій у виробничій сфері пов’язана з використанням комп’ютерної техніки. Скачайте інструкцію з охорони праці при роботі на ПК та ознайомте з нею працівників. За потреби адаптуйте інструкцію до умов вашого підприємства.
71991

Порядок розслідування нещасних випадків невиробничого характеру

Розслідування нещасних випадків невиробничого характеру не завжди відбувається відповідно до вимог законодавства. Чому небезпечно так робити та до яких наслідків це може призвести — розповідає експерт.
68619

Призначення відповідального за електрогосподарство

Особа, відповідальна за електрогосподарство, повинна мати відповідну групу з електробезпеки та вищу освіту за напрямом (спеціальністю) енергетичного профілю, а також відповідний стаж роботи за цим напрямом. Детальніше — у статті.
49895

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді