Завершено опрацювання Книги 1 проекту Трудового кодексу

На четвертому засіданні робочої групи Верховної Ради України, створеної для опрацювання проекту Трудового кодексу до другого читання, завершено роботу над Книгою 1 проекту Трудового кодексу

15 грудня на четвертому засіданні робочої групи Верховної Ради України, створеної для опрацювання проекту Трудового кодексу до другого читання, завершено роботу над Книгою 1 проекту Трудового кодексу (далі — ТК).

У ході засідання робоча група не підтримала пропозицію від народних депутатів щодо надання роботодавцю права встановлювати додаткові вимоги до ділових якостей працівників при прийнятті їх на роботу. Профспілки переконали членів робочої групи в тому, що вимоги до професійних і ділових якостей мають встановлюватись виключно законодавством. І ці вимоги мають бути для всіх основних видів робіт універсальними.

Робоча група підтримала пропозицію стосовно того, що вимоги до працівників, які встановлюються кваліфікаційними характеристиками, є для роботодавця обов’язковими, а не рекомендаційними, як це було передбачено у проекті ТК.

Також було підтримано пропозицію народних депутатів, відповідно до якої забороняється необґрунтована відмова людині у прийомі її на роботу, коли це не стосується безпосередньо рівня кваліфікації, або професійної підготовки. Відтепер на вимогу особи, якій відмовлено у прийнятті на роботу, роботодавець зобов’язаний письмово повідомити кандидата про причину такої відмови.

Щодо застосування технічних засобів для контролю за виконання працівником своїх обов’язків, то цю позицію підтримала лише частина науковців. Редакція самої статті була пом’якшена і сформульована таким чином: «роботодавець в праві контролювати виконання працівником своїх трудових обов’язків, у т. ч. у випадках, визначених законодавством або колективним договором, із використанням технічних засобів». На що профспілки не погодились і будуть надалі працювати над скасуванням такої норми у законодавстві.

Робочою групою була без змін прийнята профспілкова редакція частини першої статті 31 проекту ТК, яка дає визначення поняттю «трудові відносини».

У законодавстві відтепер закріплено, що «Трудові відносини — це відносини між працівником і роботодавцем, відповідно до яких працівник за винагороду особисто виконує визначену роботодавцем роботу (трудову функцію) під його керівництвом та контролем з дотриманням правил внутрішнього трудового розпорядку».

Як пояснив Сергій Українець, це означає, що якщо у трудових відносин є законодавче визначення, то їх не можна підмінити так званими сурогатними формами таких відносин, як то цивільно-правові відносини, або статус суб’єкта підприємницької діяльності.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
23

Наказ про створення служби охорони праці

Під час створення на підприємстві служби охорони праці та призначення відповідальної особи за стан охорони праці вам знадобиться наказ про створення служби охорони праці. У статті ви знайдете приклад такого наказу та матимете змогу скачати його.
23684

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36707

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10548

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
32695

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді