Рада збільшила розмір військового збору

ВРУ ухвалила Закон, який збільшує податки та військовий збір

Як зміняться податки в УкраїніВРУ ухвалила Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (законопроєкт від 30.08.2024 № 11416-д; далі — Закон). 

Головні зміни стосуються підвищення військового збору, а також його запровадження для тих, хто працює на спрощеній системі оподаткування. Закон, зокрема:

— збільшує військовий збір із будь-яких доходів фізичних осіб, у тому числі із зарплати, з 1,5% до 5%;

— запроваджує військовий збір:

  • для платників єдиного податку ІІІ групи у розмірі 1% від доходу;
  • для ФОП І, ІІ та ІV груп у розмірі 10% від мінімальної зарплатні, яка нині станровить 8000 грн на місяць.

Попри те що Закон ще не вступив у силу, із 1 жовтня 2024 року військовий збір збільшиться для заробітної плати. Деякі норми Закону почнуть діяти з 1 січня 2025 року. 

Як зміняться податки в Україні Для військовослужбовців та працівників ЗСУ, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Головного управління розвідки Міноборони, Нацгвардії, Держприкордонної служби, Управління держохорони, Держслужби спецзв'язку, Державної спеціальної служби транспорту ставка залишиться на рівні 1,5%.

Ці зміни діятимуть до кінця того року, у якому завершиться воєнний стан.

Поміж інших новацій Закону:

  • авансові внески з податку на прибуток підприємств, які здійснюють роздрібну торгівлю пальним, вдосконалять;
  • розмір податку на прибуток для фінансових установ (крім страховика) становитиме 25%;
  • податковий розрахунок сум доходу, який нарахованого/сплаченого на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску подаватимуть щомісячно тощо.

Джерело: ВРУ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як експлуатувати газові балони

Безпечна експлуатація газових балонів залежить від багатьох чинників. У статті розповімо, як заповнювати, транспортувати та зберігати, як проводити техогляд, як навантажувати та розвантажувати балони з газами.
21050

Передрейсовий медичний огляд водіїв

Хто повинен проходити передрейсовий медичний огляд, хто має право проводити передрейсовий медичний огляд водіїв, а також які наслідки для керівників підприємств та медичних працівників за непроведення медоглядів. Відповіді на всі запитання у статті.
73349

Вимоги до розміщення вогнегасників

Як обрати місце для вогнегасника, як повісити вогнегасник, де та як розмістити його у транспорті. Про правила розміщення вогнегасників на підприємствах та транспортних засобах — далі у статті.
62848

Молоко або інші рівноцінні харчові продукти за роботу із шкідливими умовами праці

Працівникам, зайнятим на роботах зі шкідливими умовами праці законодавством передбачено безоплатну видачу молока або інших рівноцінних харчових продуктів. Як організувати та документувати видачу молока на підприємстві — дізнайтеся у статті.
17845

Звіт про умови праці, пільги та компенсації за роботу зі шкідливими умовами праці за формою № 1‑ПВ

Один раз на два роки юридичні особи зобов’язані звітувати про умови праці, пільги та компенсації за роботу зі шкідливими умовами праці за формою № 1-ПВ. Актуальний бланк ви можете скачати у статті.
41996

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді