10 жовтня – Всесвітній день ментального здоров'я

Всесвітній день психічного здоров'я у світі та в Україні відзначається щороку 10 жовтня

Сьогодні, 10 жовтня, світ відзначає Всесвітній день психічного здоров’я, метою якого є підвищення обізнаності про важливість психічного благополуччя та підтримки людей з психічними розладами. Щорічно ця подія нагадує про те, що проблеми з психічним здоров'ям можуть виникнути у кожного, незалежно від віку, статі чи соціального статусу.

Всесвітній день психічного здоров'я був започаткований Всесвітньою федерацією психічного здоров'я в 1992 році. Темою цього року є "Психічне здоров'я як частина прав людини", що акцентує на рівності у доступі до послуг підтримки та важливості визнання психічного здоров’я таким самим важливим, як і фізичне.

Поради для підтримки психічного здоров’я

  1. Час собі
    Необхідно виділяти час на відпочинок, хобі, фізичну активність або медитацію. Це допомагає знизити рівень стресу та підвищує загальний рівень задоволеності життям.

  2. Важливість якісного сну
    Недосипання може негативно впливати на психічне здоров'я. Найкраще спати 7-9 годин на добу, дотримуючись регулярного режиму сну.

  3. Говорити про свої почуття
    Слід ділитися своїми переживаннями з близькими чи друзями. Підтримка оточуючих може бути важливою для подолання стресових ситуацій.

  4. Звернутись за допомогою
    Якщо є відчуття тривожності, депресії або інші ознаки порушення психічного здоров'я, не слід зволікати зі зверненням до спеціаліста. Психолог чи психотерапевт можуть надати необхідну підтримку та допомогу.

  5. Збалансоване харчування та фізична активність
    Здорове харчування та фізична активність мають значення не лише для фізичного, а й для психічного здоров'я.  

Слід пам'ятати, що   психічне здоров'я є не менш важливим, ніж фізичне, тому турбота про себе щодня – це запорука гармонійного життя.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як організувати адміністративно-громадський контроль за станом охорони праці

Одним із основних видів контролю за станом охорони праці на підприємстві є триступеневий адміністративно-громадський контроль. Хто та як має його організувати? Чи обов’язково всім підприємствам дотримуватись триступеневої схеми контролю, — роз'яснюємо у статті.
26288

Як експлуатувати газові балони

Безпечна експлуатація газових балонів залежить від багатьох чинників. У статті розповімо, як заповнювати, транспортувати та зберігати, як проводити техогляд, як навантажувати та розвантажувати балони з газами.
21066

Передрейсовий медичний огляд водіїв

Хто повинен проходити передрейсовий медичний огляд, хто має право проводити передрейсовий медичний огляд водіїв, а також які наслідки для керівників підприємств та медичних працівників за непроведення медоглядів. Відповіді на всі запитання у статті.
73383

Вимоги до розміщення вогнегасників

Як обрати місце для вогнегасника, як повісити вогнегасник, де та як розмістити його у транспорті. Про правила розміщення вогнегасників на підприємствах та транспортних засобах — далі у статті.
62880

Молоко або інші рівноцінні харчові продукти за роботу із шкідливими умовами праці

Працівникам, зайнятим на роботах зі шкідливими умовами праці законодавством передбачено безоплатну видачу молока або інших рівноцінних харчових продуктів. Як організувати та документувати видачу молока на підприємстві — дізнайтеся у статті.
17851

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді