Нові вимоги до продуктів харчування

Законодавці врегулювали окремі питання безпечності та якості харчових продуктів

Нові вимоги до продуктів харчуванняВерховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, у тому числі тих, що споживаються дітьми» від 25.02.2021 № 5148.

Документ врегульовує окремі питання безпечності та якості харчових продуктів та імплементує Регламент ЄС №1925/2006 щодо трансжирних кислот, крім трансжирних кислот, що містить жир тваринного походження.

Основні положення Закону:

  • встановити граничний вміст трансжирних кислот у харчових продуктах — не більше, ніж 2 г на 100 г загальної кількості всіх жирів, що містяться в продукті;
  • заборонити використовувати пальмову олію в традиційних молочних продуктах;
  • заборонити використовувати гідрогенізовану пальмову олію та інші гідрогенізовані рослинні жири у дитячому харчуванні;
  • заборонити використовувати гідрогенізовану пальмову олію у харчових продуктах, як-от кондитерські вироби — шоколад, морозиво тощо;
  • зобов'язати операторів ринку при постачанні харчових продуктів іншим виробникам надавати інформацію про кількість трансжирних кислот у таких продуктах;
  • визначити чітке та зрозуміле маркування харчової продукції, що містить пальмову олію.

Окрім того, Мінагрополітики наказом від 11.07.2024 № 2033 затвердило зміни до Вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів, затверджених наказом від 12.03.2019 № 118.

Зміни, зокрема, передбачають вимоги до:

— сирого молока, що не піддавалося термічній обробці та буде вводитись в обіг як харчовий продукт кінцевому споживачу;

— господарств з виробництва молока й тварин, від яких таке молоко отримується. Чітко визначаються місця та правила реалізації такого молока:

  • безпосередньо з господарства з виробництва молока;
  • з фермерського магазину;
  • з ємності для молока (цистерна, резервуар тощо);
  • молочного автомата для нефасованого сирого молока;
  • молочних автоматів для нефасованого сирого молока.

Крім того, встановлюються механізми щодо проведення лабораторних досліджень (випробувань) сирого молока.

Документи наберуть чинності з дня їх офіційного опублікування.

Джерело: Офіційний портал ВРУ, Мінагрополітики

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Навчання інженера з охорони праці

Де пройти навчання інженеру з охорони праці? Це питання хвилює багатьох фахівців, які дбають про свій професійний розвиток та хочуть ефективно використовувати робочий час. Усіх, хто прагне здобути нові знання та навички у сфері охорони праці, запрошуємо на навчання до Вищої Школи Охорони Праці. Наші експерти будуть раді вам допомогти.
10528

Посадова інструкція фахівця з питань цивільного захисту

Інструкція фахівця з питань цивільного захисту відповідає вимогам Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників у сфері цивільного захисту України та набуває чинності з моменту затвердження.
47517

Інструкція з надання домедичної допомоги

Якщо на підприємстві стався нещасний випадок, саме від ваших дій залежатиме життя та здоров’я потерпілого. Як правильно діяти в критичній ситуації, підкаже Інструкція з надання домедичної допомоги. Скачайте зразок інструкції, розроблений експертом.
183123

Наказ про проведення інструктажів з охорони праці

Перед проведенням інструктажів з охорони праці на підприємстві потрібно видати відповідний наказ. У статті ви знайдете зразок наказу про проведення інструктажів з охорони праці, підготовлений експертом.
77584

Наказ про результати атестації робочих місць

За результатами атестації робочих місць за умовами праці видається наказ про її результати. Скачайте готовий зразок наказу про результати атестації робочих місць та за потреби адаптуйте його до особливостей вашого підприємства.
23935

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді