Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, у тому числі тих, що споживаються дітьми» від 25.02.2021 № 5148.
Документ врегульовує окремі питання безпечності та якості харчових продуктів та імплементує Регламент ЄС №1925/2006 щодо трансжирних кислот, крім трансжирних кислот, що містить жир тваринного походження.
Основні положення Закону:
- встановити граничний вміст трансжирних кислот у харчових продуктах — не більше, ніж 2 г на 100 г загальної кількості всіх жирів, що містяться в продукті;
- заборонити використовувати пальмову олію в традиційних молочних продуктах;
- заборонити використовувати гідрогенізовану пальмову олію та інші гідрогенізовані рослинні жири у дитячому харчуванні;
- заборонити використовувати гідрогенізовану пальмову олію у харчових продуктах, як-от кондитерські вироби — шоколад, морозиво тощо;
- зобов'язати операторів ринку при постачанні харчових продуктів іншим виробникам надавати інформацію про кількість трансжирних кислот у таких продуктах;
- визначити чітке та зрозуміле маркування харчової продукції, що містить пальмову олію.
Окрім того, Мінагрополітики наказом від 11.07.2024 № 2033 затвердило зміни до Вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів, затверджених наказом від 12.03.2019 № 118.
Зміни, зокрема, передбачають вимоги до:
— сирого молока, що не піддавалося термічній обробці та буде вводитись в обіг як харчовий продукт кінцевому споживачу;
— господарств з виробництва молока й тварин, від яких таке молоко отримується. Чітко визначаються місця та правила реалізації такого молока:
- безпосередньо з господарства з виробництва молока;
- з фермерського магазину;
- з ємності для молока (цистерна, резервуар тощо);
- молочного автомата для нефасованого сирого молока;
- молочних автоматів для нефасованого сирого молока.
Крім того, встановлюються механізми щодо проведення лабораторних досліджень (випробувань) сирого молока.
Документи наберуть чинності з дня їх офіційного опублікування.
Джерело: Офіційний портал ВРУ, Мінагрополітики