Процедуру психіатричних оглядів хочуть змінити

Проєкти міністерства охорони здоров'я доступні для громадської дискусії

Процедуру психіатричних оглядів хочуть змінити

МОЗ винесло на громадське обговорення проєкти:

  • наказу «Про затвердження Змін до Порядку проведення попередніх, періодичних та позачергових психіатричних оглядів, у тому числі на предмет вживання психоактивних речовин;
  • Інструкції щодо заповнення форми первинної облікової документації № 100-1/о «Протокол про проходження попереднього, періодичного та позачергового психіатричних оглядів, у тому числі на предмет вживання психоактивних речовин № _____»;
  • Інструкції щодо заповнення форми первинної облікової документації № 100-2/о «Довідка про проходження попереднього, періодичного та позачергового психіатричних оглядів, у тому числі на предмет вживання психоактивних речовин №_____» (далі — Проєкт наказу).

Ідеться про оновлення порядку, затвердженого наказом МОЗ від 18.04.2022 № 651 (далі — Порядок № 651).

Де зберігати довідку про психіатричний огляд працівника

Хто проводить попередній, періодичний та позачерговий психіатричні огляди, зокрема на предмет вживання психоактивних речовин:

Чинна редакція Порядку № 651Проєкт наказу
  • лікар-психіатр у закладі з надання психіатричної допомоги будь-якої організаційно-правової форми;
  • або фізичні особи — підприємці, які отримали ліцензію на медичну практику і забезпечують на її підставі медичне обслуговування населення, безпосередньо пов’язане з наданням психіатричної допомоги.
  • надавачі медичних послуг, що отримали ліцензію на медичну практику за спеціальністю «Психіатрія» та уклали договір про медичне обслуговування населення з НСЗУ за групами послуг «Психіатрична допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах» та/або «Психіатрична допомога дорослим та дітям, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами» та/або «Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах»;
  • заклади охорони здоров’я Державного управління справами,  закладами охорони здоров’я в системі Міноборони, МВС (в тому числі закладами охорони здоров’я ДСНС, Нацполіції, Держприкордонслужби, Нацгвардії), СБУ, СЗРУ, Держспецзв’язку, які отримали ліцензію на медичну практику за спеціальністю «Психіатрія», забезпечують надання медичної допомоги та є користувачами електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ).

Тобто, згідно з Проєктом наказу, загалом проводити психіатричні огляди зможуть лише ті ЗОЗ, які співпрацюють із НСЗУ за визначеними пакетами.

Дозвіл проводити огляд матиме лікар-психіатр, який працює за основним місцем роботи на умовах повної зайнятості в ЗОЗ із зазначеного вище переліку, зареєстрований в ЕСОЗ і пройшов тематичне навчання за відповідною програмою згідно із законодавством України.

Інформацію про проходження тематичного навчання з посиланням на відповідний документ потрібно буде розмістити на офіційному сайті та/або в загальнодоступному місці в ЗОЗ.

МОЗ також планує додати норму про те, що попередній, позачерговий та періодичні психіатричні огляди осіб із Переліку категорій осіб, які для виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби) з особливими вимогами до стану психічного здоров’я підлягають періодичному психіатричному огляду, затвердженому наказом МОЗ від 26.01.2024 № 139, організовують і проводять за рахунок коштів роботодавця.

Згідно з Проєктом наказу, ЗОЗ, у якому проводять психіатричний огляд, має забезпечити передбачені пунктом 4 Порядку № 651 лабораторні дослідження та тестування біологічних матеріалів (кров і сеча). Забір аналізів у особи має відбуватися в ЗОЗ, у якому вона проходить такий огляд.

Повний перелік змін, які пропонує МОЗ, дивіться в порівняльній таблиці до Проєкту наказу на сайті міністерства в розділі «Громадське обговорення».

Свої зауваження чи пропозиції надсилайте до 6 вересня 2024 року в письмовому або електронному вигляді на адресу:

Міністерство охорони здоров’я України
01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7
Директорат медичних послуг
e-mail: [email protected]

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Навчання інженера з охорони праці

Де пройти навчання інженеру з охорони праці? Це питання хвилює багатьох фахівців, які дбають про свій професійний розвиток та хочуть ефективно використовувати робочий час. Усіх, хто прагне здобути нові знання та навички у сфері охорони праці, запрошуємо на навчання до Вищої Школи Охорони Праці. Наші експерти будуть раді вам допомогти.
10528

Посадова інструкція фахівця з питань цивільного захисту

Інструкція фахівця з питань цивільного захисту відповідає вимогам Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників у сфері цивільного захисту України та набуває чинності з моменту затвердження.
47517

Інструкція з надання домедичної допомоги

Якщо на підприємстві стався нещасний випадок, саме від ваших дій залежатиме життя та здоров’я потерпілого. Як правильно діяти в критичній ситуації, підкаже Інструкція з надання домедичної допомоги. Скачайте зразок інструкції, розроблений експертом.
183123

Наказ про проведення інструктажів з охорони праці

Перед проведенням інструктажів з охорони праці на підприємстві потрібно видати відповідний наказ. У статті ви знайдете зразок наказу про проведення інструктажів з охорони праці, підготовлений експертом.
77584

Наказ про результати атестації робочих місць

За результатами атестації робочих місць за умовами праці видається наказ про її результати. Скачайте готовий зразок наказу про результати атестації робочих місць та за потреби адаптуйте його до особливостей вашого підприємства.
23935

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді