Сезонні роботи та проходження медоглядів

Не припускайтеся порушень законодавства

Сезонні роботи та проходження медоглядів

У Державній Службі з питань праці нагадали, що усі роботодавці і юридичні і фізичні особи, які використовують найману працю, мають керуватися Законом України «Про охорону праці». Отже, на сезонних працівників так само поширюються ці вимоги, оскільки вони виконують свою роботу відповідно до укладеного трудового договору.

Як провести лабораторно-інструментальні дослідження умов праці

Якщо йдеться про роботи з важкими, шкідливими чи небезпечними умовами праці або про роботи, де є потреба у професійному доборі, слід керуватися Порядком проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженим наказом МОЗ від 21.05.2007 № 246. Цей документ, зокрема, визначає, як саме має відбуватися щорічний обов'язковий медичний огляд працівників до 21 року. Дія цього Порядку так само поширюється на працівників підприємств будь-якої форми власності та виду економічної діяльності.

Отже, якщо сезонна робота передбачає зайнятість у шкідливих чи небезпечних умовах праці та вплив шкідливих виробничих факторів, працівники, залучені до такої роботи, обов'язково підлягають медичним оглядам.

Щоб зрозуміти, чи потрібні такі медогляди вашим співробітникам, керуйтеся переліком шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу, при роботі з якими обов'язкові медичні огляди працівників. Так, наприклад, у Держпраці пояснили, що небезпечними факторами під час сезонних робіт може бути контакт із пестицидами та хімікатами.

Фактори, в умовах впливу яких виконуватиме роботи сезонний працівник, слід вказати у направленні на обов’язковий медичний огляд.

За результатами медогляду працівник отримає довідку та висновок комісії про придатність до роботи. 

Якщо ж за медичним висновком певна особа має протипоказання за станом здоров'я до конкретного виду роботи, укладати трудовий договір із таким працівником заборонено.

Джерело: Південно-Західне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Медогляди працівників у 2024 році

Якщо працівники не пройшли обов’язковий медогляд і були допущені до роботи, на роботодавця можуть бути накладені штрафні санкції. Зі статті ви дізнаєтеся більше про обов'язкові медичні огляди працівників певних категорій, зокрема: як правильно організувати медичні огляди працівників у 2024 році, чи повинні працівники проходити медогляди під час війни та зможете скачати зразки необхідних документів.
148887

Зразок наказу про проведення медичних оглядів

Керівник підприємства перед проведенням медичних оглядів працівників повинен видати відповідний наказ. Пропонуємо вам скачати зразок наказу про проходження медичного огляду, розроблений експертом.
42347

Медичні огляди водіїв транспортних засобів

Медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів проводять, щоб визначити придатність особи до безпечного керування ними. Зі статті ви дізнаєтеся, які види медоглядів водіїв транспортних засобів існують, як їх проводять та яка відповідальність передбачена за недотримання вимог щодо проведення медичних оглядів.
49109

Кабінет передрейсових оглядів водіїв

Передрейсовий медичний огляд водіїв проводиться у кабінеті передрейсових оглядів водіїв. Які вимоги до оснащення цього приміщення — дізнайтеся зі статті.
5578

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді