Навчання з ОП: Держпраці підготувала доповнення

Відомство хоче закцентувати на ментальному здоров'ї працівників

Навчання з ОП: Держпраці підготувала доповнення

Держпраці оприлюднила проєкт змін до Типових тематичного плану і програми навчання з питань охорони праці посадових осіб (додаток 4 до Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 26.01.2005 № 15; далі — Типове положення).

Спеціальне навчання з охорони праці: як організувати

Проєкт акта передбачає розширити коло питань щодо навчання і перевірки знань з питань ОП і спрямований на захист ментального здоров’я та безпеки працівників на робочому місці.

Зміни передбачають доповнити новою темою 8 «Психосоціальна підтримка та перша психологічна допомога на робочому місці» розділ:

  • «Тематичний план»;
  • «Програма» — такого змісту:
    • Поняття ментального здоров’я на роботі. Визначення психологічно безпечного робочого середовища. Ознаки психоемоційних порушень, виявлення та способи попередження психологічних і поведінкових наслідків.
    • Визначення ролі психологічної безпеки та культури безпеки у житті працівників та досягненні результатів організації.
    • Способи та інструменти психологічної самодопомоги та саморегуляції.
    • Прояви дискримінації, рівності та інклюзивності у робочих відносинах, як чинник психосоціальних ризиків. Заходи попередження та протидії різним формам дискримінації.
    • Теоретичні основи стресу. Методи самовизначення/визначення стресу. Поняття стресостійкості. Розвиток резильєнтності, як складової ментального здоров’я.
    • Визначення психосоціальних факторів, пов’язаних з конкретною роботою чи галуззю. Вплив психосоціальних факторів на виникнення стресу на робочому місці. Вплив стресу на працездатність та безпеку праці, виникнення нещасних випадків та погіршення стану ментального здоров’я працівників.
    • Оцінка психосоціальних ризиків для ментального здоров’я, в тому числі потенційних. Практичні методи усунення психосоціальних факторів та/або зниження рівня психосоціальних ризиків. Керування психосоціальними ризиками на робочому місці.
    • Загальний огляд системи управління ментальним здоров’ям на роботі. Основи надання першої психологічної допомоги на робочому місці. Психосоціальна підтримка на робочому місці, її цілі та елементи.
    • Дії роботодавця для збереження ментального здоров’я працівника.
    • Ненасильницькі комунікації як складова психологічно безпечного робочого простору.

Держпраці пропонує взяти участь у обговоренні проєкту акта, який оприлюднений на її офіційному веб-сайті.

Пропозиції та зауваження приймаються до 12 серпня 2024 року за адресою:

   Державна служба України з питань праці
   01601, м. Київ, вул. Десятинна, 14
   e-mail: [email protected]
   факс/тел.: (044) 278-23-22

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36590

Група з електробезпеки інженера з охорони праці

Робота інженера з охорони праці досить багатофункціональна і складна. Дізнайтеся, чи повинен інженер з охорони праці для виконання своїх обов'язків мати групу з електробезпеки?
9201

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10102

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
31746

Інструктажі з електробезпеки

Роботодавець зо­бо­в’я­заний регулярно вживати заходів безпеки, щоб унеможливити або мінімізувати ризики виникнення пожежі й ураження працівників електричним струмом. Один із головних заходів — проводити інструктажі, навчання та перевірку знань працівників із питань електробезпеки. Більше про інструктажі з електробезпеки — дізнайтеся зі статті.
15282

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді