Роздягальня та душова: санітарно-гігієнічні вимоги

Облаштовуйте побітові приміщення без порушень

Роздягальня та душова: санітарно-гігієнічні вимоги Чи може роботодавець самостійно проводити санітарно-гігієнічні дослідження

Насамперед роботодавцеві варто правильно ідентифікувати допоміжні побутові приміщення. Держпраці відносить до таких:

  • роздягальні;
  • душові;
  • умивальники;
  • кімнати особистої гігієни жінки;
  • пункти харчування;
  • місця для паління;
  • приміщення для прання, хімічного чищення й сушіння, ремонту робочого одягу та взуття;
  • приміщення для обігріву.

Усі названі приміщення мають використовуватися лише за призначенням. Роботодавець має подбати про їх регулярну дезінфекцію (не менш ніж раз на місяць).
Водночас є й специфічні вимоги до різних типів приміщень.

Роздягальня та душова: санітарно-гігієнічні вимоги Гігієнічна класифікація умов праці

Так, душові та роздягальні мають бути суміжними. Втім, між ними може бути розміщений тамбур — якщо у душовій 6 або більше сіток.

Площа та кількість місць у роздягальнях залежать від чисельності працівників: так, місць має бути достатньо, щоб розмістились працівники двох суміжних найчисленніших змін. Якщо для зберігання одягу використовують не вішаки, а шафки, кількість працівників визначають за списком. Також роздягальні обладнують лавами (шириною 30 см).

Тут же (або у суміжних приміщеннях) розташовують умивальники, кожен з яких має бути обладнаний змішувачем, гарячою та холодною водою. Кількість умивальників так само залежить від кількості працівників: на кожні 7-20 осіб має бути встановлений окремий умивальник (для жінок та чоловіків — у різних приміщеннях).

Приміщення для особистої гігієни жінок встановлюють, якщо хоча б на одну зміну припадає 15 або більше працівниць.

Джерело: Управління інспекційної діяльності у Запорізькій області Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Гігієнічна класифікація умов праці

Чим оптимальні умови праці відрізняються від допустимих? У чому різниця між шкідливими та небезпечними умовами праці? Детальніше про гігієнічну класифікацію умов праці — у статті.
24883

Правила охорони праці для працівників швейного виробництва

Попри те, що робота, пов’язана з виробництвом одягу, не здається сторонньому спостерігачу особливо складною та шкідливою, все ж існує чимало загроз здоров’ю працівників швейного виробництва. Дізнайтеся більше про ці загрози та про те, які правила охорони праці діють на швейному виробництві
4244

Як захистити працівників від переохолодження

Які негативні наслідки може мати вплив низьких температур та хто в зоні ризику, як надати домедичну допомогу при переохолодженні та відмороженні, що допоможе захистити працівників від переохолодження? Відповіді на ці та інші актуальні питання — у статті.
4973

Як надати домедичну допомогу при обмороженні

Зі статті ви дізнаєтеся про ознаки обмороження, його ступені, домедичну допомогу при обмороженні й переохолодженні та найпоширеніші помилки під час надання допомоги.
28203

Робота на відкритому повітрі взимку

Знижена температура повітря робочої зони та поверхні обладнання належить до фізичних небезпечних і шкідливих виробничих чинників. Як захистити працівників, які виконують роботу на відкритому повітрі взимку, — читайте в статті.
9850

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді