Внесено зміни до Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні

Наказом Міністерства Інфраструктури України від 05.12.2013 № 983 внесено зміни до Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні, затверджених наказом Міністерства транспорту України від 14.10.1997 № 363.

Наказом Міністерства Інфраструктури України від 05.12.2013 № 983 внесено зміни до Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні, затверджених наказом Міністерства транспорту України від 14.10.1997 № 363.

 У тексті Правил слово «вага» у всіх відмінках замінено словом «маса».

Відтепер основним документом на перевезення вантажів є товарно-транспортна накладна, форму якої наведено в додатку 7 до цих Правил (раніше — також дорожні листи вантажного автомобіля).

Внесено зміни до розділу 1 «Терміни і поняття»: виключено поняття «дорожній лист», «подорожній лист», додано поняття «засіб пакетування», «піддон», викладено у новій редакції поняття «причіп», «перевізник».

Правила доповнено новим пунктом 8.15, згідно з яким вантаж має бути належним чином закріплений засобами кріплення (ременями, ланцями, розтяжками, тросами, розпірними перекладинами, якірними рейками (балками), сітками тощо) відповідно до національних стандартів щодо правил безпечного закріплення вантажів і засобів кріплення; кількість засобів кріплення вантажу має бути достатньою для здійснення його безпечного перевезення.

Згідно зі змінами час прибуття автомобіля для завантаження встановлюється у пункті вантаження з моменту проставляння у товарно-транспортній накладній відмітки про фактичний час прибуття автомобіля для завантаження (раніше — з моменту, коли водій подав подорожній лист в пункті вантаження).

Відтепер перевезення продукції хімічної промисловості, що належить до небезпечних вантажів у частині, не передбаченій главою 24 «Правила перевезень продукції хімічної промисловості», здійснюється відповідно до Європейської угоди про міжнародне дорожнє перевезення небезпечних вантажів (ДОПНВ), Закону України «Про перевезення небезпечних вантажів» та Правил дорожнього перевезення небезпечних вантажів, затверджених наказом МВС від 26.07.2004 № 822 (раніше згадувалися лише Правила перевезень небезпечних вантажів автомобільним транспортом в Україні).

Перевезення великовагових і великогабаритних вантажів автомобільними транспортними засобами здійснюється з особливостями, встановленими Правилами проїзду великогабаритних та великовагових транспортних засобів автомобільними дорогами, вулицями та залізничними переїздами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 18.01.2001 № 30 (раніше зазначалося, що особливості перевезень цієї категорії вантажів розглядаються в окремих Інструкціях і Правилах перевезень великовагових і великогабаритних вантажів в Україні).

Наказ зареєстровано в Мін’юсті 25.12.2013 за № 2197/24729, набрав чинності 14.01.2014.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про створення служби охорони праці

Під час створення на підприємстві служби охорони праці та призначення відповідальної особи за стан охорони праці вам знадобиться наказ про створення служби охорони праці. У статті ви знайдете приклад такого наказу та матимете змогу скачати його.
23672

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36705

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10534

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
32677

Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
163650

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді