У грудні почнуть діяти нові правила маркування засобів для миття

Обмеження стосуватимуться вмісту сполук фосфору

image26

Як забезпечити мийними засобами працівників підприємства

Із 31.12.2023 року на ринок України мають надходити виключно мийні засоби, які відповідають новим вимогам. А саме — з показниками складників фосфору, зазначеними в Технічному регламенті мийних засобів, затвердженому постановою КМУ від 20.08.2008 року № 717 (далі — Технічний регламент).

Обмеження щодо вмісту фосфатів та інших фосфорних сполук у мийних засобах встановлює пункт 10 Технічного регламенту.

Мийний засіб — це будь-яка речовина або препарат, що містять мило та/або інші поверхнево-активні речовини, призначені для прання або очищення та використання в побуті й промисловості, у формі рідини, порошку, пасти, бруска, плитки, таблетки тощо (п. 3 Технічного регламенту).

Вимоги Технічного регламенту поширюються на:

  • мийні засоби, призначені для прання або очищення та введені в обіг на території України для потреб споживача (користувача);
  • мийні засоби, призначені для замочування, полоскання, підкрохмалювання, апретування, пом’якшування або вибілювання виробів з тканин;
  • мийні засоби, призначені для очищення поверхонь, матеріалів, виробів, механізмів, механічних пристроїв, транспортних засобів та допоміжного обладнання, інструментарію, апаратури тощо;
  • інші мийні засоби, призначені для використання під час прання та очищення.

Вимоги до маркування мийних засобів визначає пункт 11 Технічного регламенту.

На зовнішню поверхню пакування чи етикетку слід наносити напис українською мовою, чіткими літерами, що не змиваються протягом строку придатності мийного засобу, зокрема:

  • найменування та інформація про призначення;
  • інформація про склад;
  • інструкції із застосування, заходів безпеки та спеціальних застережень;
  • дати виготовлення та строк придатності;
  • умови зберігання — за потреби.

Виробники мийних засобів повинні проводити процедуру оцінки відповідності асортиментного (модельного) ряду мийних засобів або поверхнево-активних речовин вимогам Технічного регламенту:

  • кожні два роки;
  • у разі зміни виробничого процесу та/або сировини для виготовлення мийних засобів (п. 18 Технічного регламенту).

За результатами оцінки відповідності виробник складає Декларацію про відповідність мийного засобу вимогам Технічного регламенту за формою додатка 3 до Технічного регламенту.

Знак відповідності технічним регламентам виробник наносить у встановленому порядку:

  • на зовнішню поверхню паковання чи етикетку;
  • на супровідні документи — якщо мийний засіб постачається нерозфасованим.

Форма та опис знаку відповідності затверджені постановою КМУ «Про затвердження форми, опису знаку відповідності технічним регламентам, правил та умов його нанесення» від 30.12.2015 № 1184.

Джерело: Держпродспоживслужба

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
23

Наказ про створення служби охорони праці

Під час створення на підприємстві служби охорони праці та призначення відповідальної особи за стан охорони праці вам знадобиться наказ про створення служби охорони праці. У статті ви знайдете приклад такого наказу та матимете змогу скачати його.
23684

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36707

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10548

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
32695

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді