Затверджені Вимоги до роботодавців щодо захисту працівників від шкідливого впливу електромагнітних полів

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України наказом від 05.02.2014 № 99 затвердило Вимоги до роботодавців щодо захисту працівників від шкідливого впливу електромагнітних полів.

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України наказом від 05.02.2014 № 99 затвердило Вимоги до роботодавців щодо захисту працівників від шкідливого впливу електромагнітних полів.

Документ поширюється на суб’єктів господарювання незалежно від форми власності та організаційно-правової форми та є обов’язковим для роботодавців і працівників, які виконують роботи, пов’язані із впливом електромагнітних полів.

Дія цих Вимог не поширюється на працівників, які працюють з візуальними дисплейними терміналами електронно-обчислювальних машин або виконують роботи в не вимкнених електроустановках напругою до 750 кВ включно та на захист працівників від небезпек, що контактують з деталями, які перебувають під дією електричної напруги.

Відповідно до Вимог передбачено, що роботодавець, зокрема, перед початком робіт у разі застосування джерел електромагнітних полів повинен:

  • організувати вимірювання напруженості електричної і магнітної складових електромагнітних полів відповідно до ДСанПіН 3.3.6.096-2002;
  • з урахуванням результатів гігієнічного оцінювання забезпечити облаштування виробничих приміщень і розташування обладнання відповідно до вимог ДСанПіН 3.3.6.096-2002;
  • забезпечити працівників засобами індивідуального захисту від дії електромагнітних полів відповідно до ДСанПіН 3.3.6.096-2002 та забезпечити спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту відповідно до вимог Положення про порядок забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту;
  • забезпечити проведення відповідних лікувально-профілактичних заходів відповідно до вимог ДСанПіН 3.3.6.096-2002;
  • за власні кошти організувати проведення медичних оглядів працівників певних категорій, а саме попередній медичний огляд (під час прийняття на роботу) та періодичні медичні огляди (протягом трудової діяльності).

Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
12

Наказ про створення служби охорони праці

Під час створення на підприємстві служби охорони праці та призначення відповідальної особи за стан охорони праці вам знадобиться наказ про створення служби охорони праці. У статті ви знайдете приклад такого наказу та матимете змогу скачати його.
23674

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36705

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10539

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
32682

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді