Пенсія за віком на пільгових умовах працівникам, зайнятим на гірничих роботах

Обов’язковою умовою для призначення пенсії за віком на пільгових умовах є підтвердження відповідних умов праці на конкретному робочому місці за результатами атестації робочих місць за умовами праці.

На сьогодні значний відсоток шахтарів працює в умовах праці, що характеризуються наявністю на робочих місцях шкідливих виробничих факторів 3 класу І–ІІІ ступеня відхилення від норм і належать до категорії з особливо шкідливими і особливо важкими або шкідливими і важкими умовами праці.

Залежно від способу видобутку корисних копалин та умов праці працівники, зайняті на гірничих роботах, користуються різними пільгами щодо пенсії за віком на пільгових умовах.

Згідно зі статтею 13 Закону «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.1991 № 1788 право на пенсію за віком на пільгових умовах, незалежно від місця останньої роботи, мають працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах із особливо шкідливими і особ­ливо важкими, та із шкідливими і важкими умовами праці, за Списками № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженими Кабінетом Міністрів України (далі — Список № 1; Список № 2), і за результатами атестації робочих місць. Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 № 442.

Право на відповідну пільгову пенсію працівників підприємств з видобутку корисних копалин визначається згідно з розділами І «Гірничі роботи» Списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими та шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 16.01.2003 № 36.

Обов’язковою умовою для призначення пенсії за віком на пільгових умовах є підтвердження відповідних умов праці на конкретному робочому місці за результатами атестації робочих місць за умовами праці.

 Читайте повну версію статті про визначення права пенсії за віком на пільгових умовах за Списками № 1 і № 2 та про особливості застосування цих Списків у журналі «Довідник спеціаліста з охорони праці» № 03/2014.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
8

Наказ про створення служби охорони праці

Під час створення на підприємстві служби охорони праці та призначення відповідальної особи за стан охорони праці вам знадобиться наказ про створення служби охорони праці. У статті ви знайдете приклад такого наказу та матимете змогу скачати його.
23673

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36705

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10536

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
32682

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді