Визначення невідкладних заходів щодо поліпшення умов праці за результатами атестації робочих місць

Атестація робочих місць за умовами праці, порядок проведення якої затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 № 442, відіграє головну роль у встановленні об’єктивної оцінки умов праці на робочих місцях.

Атестація робочих місць за умовами праці, порядок проведення якої затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 № 442, відіграє головну роль у встановленні об’єктивної оцінки умов праці на робочих місцях. Її результати використовуються підприємствами для розроблення і здійснення заходів щодо приведення умов праці на робочих місцях у відповідність до нормативно-правових актів з охорони праці.

З урахуванням Переліку робочих місць з несприятливими умовами праці, на яких необхідно здійснити першочергові заходи з їх поліпшення, пропозицій, що надійшли від атестаційних комісій структурних підрозділів підприємства та окремих працівників, атестаційній комісії слід розробити План заходів щодо поліпшення умов праці та оздоровлення працівників. Його складають з метою усунення на робочих місцях шкідливих виробничих факторів або для максимального зменшення їх негативного впливу на працівників.

План заходів може складатися із заходів, що передбачають удосконалення техніки та технології виробництва, застосування засобів індивідуального і колективного захисту; охорону і організацію праці (у т. ч. оздоровлення працівників); приведення робочих місць у відповідність до вимог охорони праці.

У Плані заходів слід зазначити джерела фінансування цих заходів, терміни їх виконання та виконавців. План заходів підписує голова атестаційної комісії та після узгодження з профспілковим органом (уповноваженою з питань охорони праці особою) його передають на затвердження керівнику підприємства (роботодавцю).

До основних складових Плану можна віднести заходи із зменшення важкості та напруженості праці; заходи, спрямовані на зменшення перегрівання працівників у гарячих цехах та їх переохолодження; заходи, спрямовані на зниження шуму; заходи для обмеження і усунення шкідливого впливу дії вібрації та багато інших. 

Читайте повну версію статті у журналі «Довідник спеціаліста з охорони праці» № 03/2014 з розробленими експертом редакції рекомендованими заходами щодо поліпшення умов праці за результатами атестації робочих місць, які можна взяти за основу при розроблені власних.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
11

Наказ про створення служби охорони праці

Під час створення на підприємстві служби охорони праці та призначення відповідальної особи за стан охорони праці вам знадобиться наказ про створення служби охорони праці. У статті ви знайдете приклад такого наказу та матимете змогу скачати його.
23674

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36705

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10539

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
32682

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді