Щодо встановлення факту нещасного випадку, пов’язаного з виробництвом: судова практика

Рішення апеляційного суду Дніпропетровської області від 18.02.2014 № 22-ц/774/1398/14

Рішення апеляційного суду Дніпропетровської області від 18.02.2014 № 22-ц/774/1398/14

 Апеляційний суд, на противагу суду попередньої інстанції, задовольнив позовні вимоги потерпілого працівника, зокрема, про встановлення факту нещасного випадку під час виконання ним трудових обов’язків таким, що пов’язаний з виробництвом.

Як було з’ясовано судом, тілесні ушкодження потерпілий отримав під час дорожньо-транспортної пригоди (яка сталася у робочий час), перебуваючи у службовому автомобілі та прямуючи у виробничих справах для виконання покладених на нього функціональних обов’язків.

А відповідно до пункту 14 Порядку розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.08.2004 № 1112, визнаються пов’язаними з виробництвом нещасні випадки, що сталися з працівниками під час виконання трудових обов’язків, зокрема, у період прямування працівника до об’єкта (між об’єктами) обслуговування за затвердженими маршрутами або до будь-якого об’єкта за дорученням роботодавця.

При цьому висновки комісії з розслідування нещасного випадку та висновки суду попередньої інстанції щодо відмови у задоволенні вимог працівника з підстав направлення лікарнею екстреного повідомлення за формою, яка на час нещасного випадку не існувала, аж ніяк не спростовують факт отримання позивачем травми під час ДТП.

Посилання ж роботодавця на табель робочого часу як на доказ перебування потерпілого працівника на робочому місці у період розслідування також не спростовують доводи працівника про перебування його на амбулаторному та стаціонарному лікуванні. Адже цей факт підтверджується повідомленнями головного лікаря медичного закладу, карткою стаціонарного хворого та копією листка непрацездатності.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
13

Наказ про створення служби охорони праці

Під час створення на підприємстві служби охорони праці та призначення відповідальної особи за стан охорони праці вам знадобиться наказ про створення служби охорони праці. У статті ви знайдете приклад такого наказу та матимете змогу скачати його.
23674

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36705

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10539

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
32682

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді