На зміну старим — нові Норми безоплатної видачі ЗІЗ працівникам, зайнятим на роботах з радіоактивними речовинами та джерелами іонізуючого випромінювання

Наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 06.02.2014 № 116 затверджено Норми безоплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам, які зайняті на роботах з радіоактивними речовинами та джерелами іонізуючого випромінювання.

Наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 06.02.2014 № 116 затверджено Норми безоплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам, які зайняті на роботах з радіоактивними речовинами та джерелами іонізуючого випромінювання.

Ці Норми поширюються на суб’єктів господарювання незалежно від форми власності й організаційно-правової форми, діяльність яких пов’язана з виробництвом, зберіганням, транспортуванням, використанням радіоактивних речовин і джерел іонізуючого випромінювання.

Норми розроблені для професій працівників, перелік яких відповідає Класифікатору професій ДК 003:2010 та встановлюють вимоги щодо видачі ЗІЗ, їх видів і строків носіння, класифікація та позначення захисних властивостей яких відповідають ДСТУ 7239:2011 «ССБП. Засоби індивідуального захисту. Загальні вимоги та класифікація» та ГОСТ 12.4.103-83 «ССБТ. Одежда специальная защитная, средства индивидуальной защиты ног и рук. Классификация».

У загальних положеннях Норм зазначено, що термін «до зносу» означає втрату експлуатаційних, захисних і гігієнічних властивостей ЗІЗ, що унеможливлює їх подальше застосування. Кількість протипилових респіраторів на зміну визначається рівнем перевищення концентрації пилу в повітрі робочої зони: до 5 разів — 1 шт., понад 5 разів — 2 шт. на зміну.

Матеріали, з яких виготовляються ЗІЗ, що призначені для захисту працівників від джерел іонізуючого випромінювання, радіоактивного пилу (газу, рідини), мають бути радіаційно-стійкими, забезпечувати ефективний захист у передбачуваних умовах експлуатації та мати висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи відповідно до сфери застосування, мати спеціальні розпізнавальні знаки.

Працівники, які працюють в умовах можливого термічного впливу електричної дуги, повинні забезпечуватись ЗІЗ від відповідних ризиків. 

Відповідно до Норм ЗІЗ забезпечують працівників, зайнятих у:

  • підземних гірничих роботах в рудниках і шахтах з видобування руд, що містять радіоактивні речовини;
  • відкритих гірничих роботах та шахтних поверхнях;
  • підготовці та збагаченні руд;
  • гідрометалургійному виробництві;
  • вуглепідготовчих цехах коксохімічного виробництва підприємств чорної металургії;
  • роботах з видобутку, підготовки, зберігання, транспортування та перероблення вуглеводневої сировини у зонах з підвищеним радіаційним фоном;
  • експлуатації  устаткування промислових ядерних реакторів, атомних електростанцій та атомних станцій теплопостачання;
  • роботах на спецскладах і в сховищах радіоактивних речовин;
  • роботах з дезактивації та знепилення приміщень, устаткування та спецодягу, забрудненого радіоактивними речовинами;
  • роботах з джерелами іонізуючого випромінювання в закладах охорони здоров’я.

А також:

  • відділи радіаційної розвідки та дозиметричного контролю;
  • працівників, зайнятих збиранням, вантаженням, розвантаженням, переробкою, транспортуванням та захороненням радіоактивних та інших відходів виробництва, забруднених радіоактивними речовинами;
  • працівників науково-дослідних інститутів, лабораторій, безпосередньо зайнятих експериментальними дослідженнями на атомних реакторах, циклотронах, бетатронах, лінійних та інших прискорювальних установках з використанням нейтронних джерел вимірювання та виконанням ремонтних робіт в зоні іонізуючого випромінювання;
  • працівників, зайнятих на роботах з джерелами іонізуючого випромінювання в інших галузях економічної діяльності.

Контроль за правильністю та своєчасністю забезпечення працівників ЗІЗ здійснюють органи державного нагляду за охороною праці та служби охорони праці суб’єктів господарювання.

Вважаються такими, що не застосовуються на території України «Типовые отраслевые нормы бесплатной выдачи специальной одежды, специальной обуви и других средств индивидуальной защиты рабочим и служащим, занятым на работах с радиоактивными веществами и источниками ионизирующих излучений», затверджені постановою Деркомпраці СРСР і Президії ВЦРПС від 23.09.1980 № 296/П-10.

Наказ зареєстровано в Мін’юсті України 14.04.2014 за № 417/25194, набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
12

Наказ про створення служби охорони праці

Під час створення на підприємстві служби охорони праці та призначення відповідальної особи за стан охорони праці вам знадобиться наказ про створення служби охорони праці. У статті ви знайдете приклад такого наказу та матимете змогу скачати його.
23674

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36705

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10539

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
32682

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді