Газована солона вода для працівників гарячих цехів та робіт

Робота в умовах значного теплового випромінювання або високої температури супроводжується перегріванням організму. Щоб запобігти цьому, працівники гарячих цехів і виробничих ділянок повинні мати можливість частіше пити солону воду, а щоб її приємніше було пити — вона має бути газованою.

Робота в умовах значного теплового випромінювання або високої температури супроводжується перегріванням організму. Щоб запобігти цьому, працівники гарячих цехів і виробничих ділянок повинні мати можливість частіше пити солону воду, а щоб її приємніше було пити — вона має бути газованою.

Цехи та виробничі ділянки, де організовують постачання газованої солоної води, визначають органи санітарного нагляду за погодженням із роботодавцем.

До гарячих цехів належать: доменні, мартенівські, прокатні, випалювальні та інші цехи металургійної промисловості, гути скляних заводів, горна порцеляно-фаянсових та цегельних заводів, котельні та машинні зали електростанцій, де робота проводиться при високих температурах.

Гарячими вважаються роботи у ливарних, ковальсько-пресових і термічних цехах машинобудівних заводів, машинно-ванних цехах склозаводів, у мартенівських, доменних та інших цехах металургійних заводів, у коксохімічному виробництві, прокатних і трубних цехах, у хімічному виробництві при екзотермічних процесах тощо.

З метою оздоровлення умов праці та підвищення працездатності робітників гарячих цехів підприємства зобов’язані безплатно забезпечувати працівників газованою підсоленою водою, що містить 0,5% повареної солі (хлористий натрій); газація води має провадитися вуглекислотою.

Порядок забезпечення працівників газованою солоною водою регулюється Інструкцією для впровадження раціонального питного режиму в гарячих цехах, затвердженою постановою Секретаріату ВЦРПС «Про постачання робітників гарячих цехів газованою підсоленою водою» від 11.06.1934, а також може регулюватися колективним договором.

Для приготування газованої солоної води застосовують сатуратор — апарат для насичення рідин вуглекислим газом або повітрям. Потрібну кількість кип’яченої або артезіанської води вливають у сатуратор, додають хлористий натрій, який розмішується у сатураторі, а потім заряджають вуглекислотою під тиском.

Забезпечення газованою солоною водою не звільняє підприємство від обов’язку забезпечення працівників доброякісною прісною водою на загальних підставах.

Читайте повну версію статті «Забезпечення працівників газованою солоною водою» у журналі «Довідник спеціаліста з охорони праці» № 05/2014 та дізнайтеся про умови надання цього виду компенсації та вимоги до облаштування місць для отримання на підприємстві газованої солоної води

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
8

Наказ про створення служби охорони праці

Під час створення на підприємстві служби охорони праці та призначення відповідальної особи за стан охорони праці вам знадобиться наказ про створення служби охорони праці. У статті ви знайдете приклад такого наказу та матимете змогу скачати його.
23674

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36705

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10536

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
32682

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді