Робота в умовах значного теплового випромінювання або високої температури супроводжується перегріванням організму. Щоб запобігти цьому, працівники гарячих цехів і виробничих ділянок повинні мати можливість частіше пити солону воду, а щоб її приємніше було пити — вона має бути газованою.
Цехи та виробничі ділянки, де організовують постачання газованої солоної води, визначають органи санітарного нагляду за погодженням із роботодавцем.
До гарячих цехів належать: доменні, мартенівські, прокатні, випалювальні та інші цехи металургійної промисловості, гути скляних заводів, горна порцеляно-фаянсових та цегельних заводів, котельні та машинні зали електростанцій, де робота проводиться при високих температурах.
Гарячими вважаються роботи у ливарних, ковальсько-пресових і термічних цехах машинобудівних заводів, машинно-ванних цехах склозаводів, у мартенівських, доменних та інших цехах металургійних заводів, у коксохімічному виробництві, прокатних і трубних цехах, у хімічному виробництві при екзотермічних процесах тощо.
З метою оздоровлення умов праці та підвищення працездатності робітників гарячих цехів підприємства зобов’язані безплатно забезпечувати працівників газованою підсоленою водою, що містить 0,5% повареної солі (хлористий натрій); газація води має провадитися вуглекислотою.
Порядок забезпечення працівників газованою солоною водою регулюється Інструкцією для впровадження раціонального питного режиму в гарячих цехах, затвердженою постановою Секретаріату ВЦРПС «Про постачання робітників гарячих цехів газованою підсоленою водою» від 11.06.1934, а також може регулюватися колективним договором.
Для приготування газованої солоної води застосовують сатуратор — апарат для насичення рідин вуглекислим газом або повітрям. Потрібну кількість кип’яченої або артезіанської води вливають у сатуратор, додають хлористий натрій, який розмішується у сатураторі, а потім заряджають вуглекислотою під тиском.
Забезпечення газованою солоною водою не звільняє підприємство від обов’язку забезпечення працівників доброякісною прісною водою на загальних підставах.
Читайте повну версію статті «Забезпечення працівників газованою солоною водою» у журналі «Довідник спеціаліста з охорони праці» № 05/2014 та дізнайтеся про умови надання цього виду компенсації та вимоги до облаштування місць для отримання на підприємстві газованої солоної води