Система управління охороною праці: обираємо модель

Технологічний прогрес та інтенсивність конкуренції стрімко змінюють умови праці, її процеси та організацію. Однак все це може впливати на зростання травматизму в сфері виробництва. Безумовно, першорядне значення у забезпеченні безпечних умов праці належить законодавству. А підприємства мають вчасно реагувати на законодавчі новації та впроваджувати ефективні системи управління охороною праці (СУОП).

Технологічний прогрес та інтенсивність конкуренції стрімко змінюють умови праці, її процеси та організацію. Однак все це може впливати на зростання травматизму в сфері виробництва. Безумовно, першорядне значення у забезпеченні безпечних умов праці належить законодавству. А підприємства мають вчасно реагувати на законодавчі новації та впроваджувати ефективні системи управління охороною праці (СУОП).

СУОП — частина загальної системи управління організацією, яка сприяє запобіганню нещасним випадкам та професійним захворюванням на виробництві, а також небезпеки для третіх осіб, що виникають у процесі господарювання, і включає в себе комплекс взаємопов’язаних заходів на виконання вимог законодавчих та нормативно­правових актів з охорони праці

Вибір моделі такої системи має здійснюватися з урахуванням специфіки підприємства, характеру виробництва та можливостей її впровадження. Найефективнішою є модель СУОП за ДСТУ OHSAS 18001:2010 (OHSAS 18001:2007, IDT) «Системи управління безпекою та гігієною праці. Вимоги».

ДСТУ OHSAS 18001:2010 призначений для створення безпечних і здорових умов праці шляхом введення умов, які дозволяють підприємству систематично виявляти та контролювати ризики безпеки і здоров’я, знижувати вірогідність потенційних аварій. Цей стандарт сприяє виконанню вимог законодавства і підвищує загальну продуктивність праці.

Зазначений стандарт широко використовують у світі та вважають одним із найбільш досконалих з організації менеджменту в сфері охорони праці. Основу цього стандарту становлять принципово нові методи управління: процесний та системний підходи, аналіз і оцінка ризиків тощо.

Стандарт встановлює вимоги до системи управління гігієною та безпекою праці, щоб надати можливість підприємству контролювати ризики у сфері безпеки та гігієни праці та поліпшувати свою діяльність.

У цілому стандарт OHSAS 18001:2010 об’єднав останні напрацювання у сфері професійної безпеки й охорони праці, став більш практичним. Нова версія зручніша для інтеграції системи управління професійною безпекою й здоров’ям з іншими системами менеджменту на підприємстві (ISO 14001 — менеджмент охорони навколишнього середовища, ISO 9001 — менеджмент якості), що істотно оптимізує часові та фінансові витрати на розроблення, впровадження, сертифікацію й підтримку управлінської системи підприємства. Практика показує: серед великих промислових підприємств зростає попит на інтегровані системи.

Повна версія статті «Система управління охороною праці: обираємо модель» у журналі «Довідник спеціаліста з охорони праці» № 05/2014. У наступних номерах читайте статті з прикладами оформлення документів, в яких буде розкрито важливі складові СУОП, розроблені з урахуванням ДСТУ OHSAS 18001:2010, та які можна використати на підприємстві

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
11

Наказ про створення служби охорони праці

Під час створення на підприємстві служби охорони праці та призначення відповідальної особи за стан охорони праці вам знадобиться наказ про створення служби охорони праці. У статті ви знайдете приклад такого наказу та матимете змогу скачати його.
23674

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36705

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10539

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
32682

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді