Кабмін переглядає повноваження Держпраці

До урядового проєкту можна внести пропозиції

image14

Які права й пільги мають особи з інвалідністю в умовах воєнного стану

СПО об’єднань профспілок України розмістило на своєму сайті проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до Положення про Державну службу України з питань праці».

Документ уточнює повноваження Держпраці, приводить їх у відповідність до актів вищої юридичної сили та узгоджує з актами такої саме юридичної сили.

Із Положення про Державну службу України з питань праці, затвердженого постановою КМУ від 11.02.2015 № 96 (далі — Положення), серед іншого, планують виключити повноваження перевіряти реєстрацію підприємств, установ, організацій, зокрема підприємств, організацій громадських об’єднань осіб з інвалідністю, фізичних осіб, які використовують найману працю, у Фонді соціального захисту осіб з інвалідністю та подання ними звітів про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю.

Держпраці  й надалі контролюватиме, як підприємства виконують норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю.

Оскільки ПФУ став правонаступником ФСС та уповноваженим органом управління в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, зазнають змін і пункти Положення, що стосуються призначень, нарахувань та виплати допомоги, компенсацій, інших видів матеріального забезпечення та страхових виплат.

Пропозиції та зауваження до проєкту постанови можна надіслати до 26.05.2023 на електронну пошту [email protected] для узагальнення та підготовки відповіді від СПО об’єднань профспілок.

Джерело: СПО об’єднань профспілок

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Норми видачі спецодягу працівникам

Законодавством України встановлено, що для виконання шкідливих або небезпечних робіт потрібно безплатно забезпечити працівників комплектами захисного одягу, взуття та іншими ЗІЗ. Про чинні норми видачі спецодягу працівникам — далі в статті
42782

Класифікація шкідливих і важких умов праці

Як здійснюють оцінку умов праці на робочих місцях, які бувають ступені шкідливих умов праці, якими нормативними документами затверджено переліки робіт зі шкідливими і важкими умовами праці — далі у статті
87785

Перелік питань для перевірки знань з охорони праці працівників

Ефективна робота з профілактики виробничого травматизму на виробництві залежить від належної підготовки, навчання та підвищення кваліфікації працівників з питань охорони праці. Провести перевірку знань допоможе орієнтовний перелік питань для перевірки знань з охорони праці працівників підприємства, підготовлений експертом
47981

Засоби індивідуального захисту рук

Щоб захистити шкіру рук від впливу шкідливих чинників на виробництві, потрібно використовувати спеціальні засоби індивідуального захисту для рук. У статті з’ясуємо, які види ЗІЗ рук передбачені у чинному на сьогодні законодавстві
3129

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді