Організовуємо охорону праці в осінньо-зимовий період

UA RU
Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Підготовку до зимового періоду розпочинати заздалегідь. Особливо важливо при цьому врахувати досвід минулого року, який виявився для більшості підприємств надзвичайно складним через постійні обстріли енергетичної інфраструктури. Більше про охорону праці в осінньо-зимовий період — у статті.

Попереду ще один холодний сезон, який ми знову переживатимемо в умовах війни. Це не привід для відчаю, а підстава задуматися про те, як належним чином підготуватися до нових та старих складнощів та викликів. Зокрема керівники підприємств мають завчасно подбати про охорону праці в осінньо-зимовий період. Поліпшити умови праці та підвищити ефективність виробництва допоможуть поради експерта.

Холодний період року — це період року, який характеризується середньодобовою температурою зовнішнього повітря, що дорівнює +10 град. C і нижче.

Готуємось до зими: як пройти опалювальний сезон 2023/2024?

Охорона праці в осінньо-зимовий період

Щороку з настанням холодів спостерігається зростання виробничого травматизму. В осінньо-зимовий період на працівників можуть впливати такі несприятливі фактори, як:

  • низька температура повітря;
  • підвищена вологість (дощ, сніг, хуртовина);
  • сильний вітер тощо.

В умовах воєнного стану до цих факторів ще може додаватися дефіцит електроенергії через удари рф по об’єктах критичної інфраструктури України. Тому в холодний період особливу увагу необхідно приділити енергоефективним заходам.

Найбільше від несприятливих факторів, які супроводжуть холодну пору року, стражджають робітники, які працюють на відкритих майданчиках. Крім того, негативного впливу низьких температур зазнають робітники, які перебувають у закритих неопалюваних приміщеннях.

За мінусових температур погіршуються умови руху, керування та проведення технічного обслуговування засобів виробництва, виникає небезпека замерзання систем охолодження в конструктивних елементах систем, де застосовують воду.

Холодна погода вносить свої корективи в експлуатацію протипожежних систем та обладнання, використання опалювальних приладів, створює додаткову небезпеку виникнення пожежі.

Збільшення кількості нещасних випадків в осінньо-зимовий період також пов’язане з людським фактором: порушенням трудової та виробничої дисципліни, вимог інструкцій з охорони праці, режиму праці та відпочинку, невикористання засобів індивідуального захисту, порушенням вимог безпеки під час експлуатації транспортних засобів тощо.

Створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до вимог нормативно-правових актів — обов'язок роботодавця. Однак і працівники зі свого боку мають у процесі виконання будь-яких робіт чи під час перебування на території підприємства мають дбати як про особисту безпеку та здоров’я, так і про безпеку та здоров’я інших працівників та відвідувачів.

Нормативне регулювання

Окремі питання, пов’язані з виконанням робіт в осінньо-зимовий період (експлуатація будівель, споруд та засобів виробництва), урегульовано такими нормативно-правовими актами, як:

  • Закону України «Про охорону праці»;
  • Кодекс законів про працю України;
  • Правила пожежної безпеки в Україні, затверджені наказом МВС від 30.12.2014 № 1417;
  • Правила охорони праці на автомобільному транспорті (наказ МНС України від 09.07.2012 № 964);
  • Правила охорони праці під час виконання робіт на висоті (наказ Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 27.03.2007 № 62);
  • Санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень ДСН 3.3.6.042-99 (постанова Міністерства охорони здоров’я України від 01.12.1999 № 42) та інші.

Показники мікроклімату для відкритих територій у холодну пору року регламентують Державні санітарні норми та правила «Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу», затверджені наказом МОЗ від 08.04.2014 № 248 (далі — Гігієнічна класифікація).

Крім того, питання праці в холодний період року регулюються локальними актами: інструкціями з охорони праці за професіями і видами робіт (це може бути інструкція з охорони праці під час виконання робіт в осінньо-зимовий період), а також експлуатаційною документацією обладнання заводу виробника.

Для робочої зони виробничих приміщень встановлюються оптимальні та допустимі мікрокліматичні умови з урахуванням важкості виконуваної роботи та періоду року. При одночасному виконанні в робочій зоні робіт різної категорії важкості рівні показників мікроклімату повинні встановлюватись з урахуванням найбільш чисельної групи працівників.

Охорона праці в осінньо-зимовий період  Як організувати роботу на відкритих територіях у холодний період

Підготовка до осінньо-зимового періоду

Охорона праці в осінньо-зимовий період передбачає розробку та введення в дію на кожному підприємстві з урахуванням місцевих умов організаційних та технічних заходів із зазначенням конкретних термінів виконання та відповідальних осіб.

Для того щоб визначити необхідні заходи безпеки, потрібно передусім систематично ідентифікувати ризики та оцінювати їхній масштаб на рівні свого підприємства. Цей процес має містити регулярний аналіз і переоцінку ризиків, щоб виявити будь-які суттєві зміни та нові ризики.

Для зменшення впливу на виробництво несприятливих погодних умов зазвичай здійснюють:

  • перевірку тримальних та огороджувальних конструкцій будівель і споруд та усунення пошкоджень гідроізоляції фундаментів відповідно до вимог нормативної та проектної документації;
  • перевірку справності покрівлі та водостоків для відведення атмосферних і талих вод із даху будівлі;
  • перевірку технічного стану обладнання електроустановок, мереж водопостачання, каналізації і теплопостачання, а також вентиляційних систем;
  • промивання устаткування та трубопроводів теплових мереж;
  • перевірку справності і готовності до роботи взимку вікон, ліхтарів, воріт, дверей та інших об’єктів, що відчиняються;
  • перевірку опалювальної системи та приладів обігріву;
  • утеплення за необхідності приміщень будівель і споруд тощо.

Працівників потрібно забезпечити відповідними засобами індивідуального захисту (одяг, взуття, рукавиці) згідно з вимогами законодавства, робочим інвентарем для прибирання снігу та льоду, а також піском та іншими протиожеледними матеріалами.

ЗІЗ від знижених температур мають відповідати вимогам:

  • ДСТУ EN 342:2017 «Одяг захисний. Комплекти та предмети одягу для захисту від холоду»;
  • ДСТУ EN 14058:2008 «Одяг захисний. Одяг спеціальний для захисту від знижених температур»;
  • ДСТУ EN 511:2017 «Рукавички захисні від холоду».

Для попередження можливого переохолодження працівників у холодний період в приміщеннях, де на робочих місцях мікрокліматичні умови нижче допустимих величин, планують:

  • облаштування повітряних або повітряно-теплових завіс біля воріт, технологічних та інших отворів у зовнішніх стінах, а також тамбурів-шлюзів:
  • виділення спеціальних місць для обігріву, встановлення засобів для швидкого та ефективного обігріву верхніх і нижніх кінцівок (локальний променево-контактний обігрів тощо);
  • встановлення внутрішньозмінного режиму праці та відпочинку для надання працівникам можливих перерв у роботі для обігріву.

Працівникам, які працюють у холодну пору року на відкритому повітрі, надають спеціальні перерви для обігрівання та відпочинку, що входять до робочого часу. Так скеровує ст. 168 КЗпП. Обладнати приміщення для обігрівання і відпочинку працівників — обов’язок власника підприємства або уповноваженого ним органу.

Переліки працівників, які мають право на спеціальні перерви, погодні умови та тривалість і кількість перерв установлюють у колективних договорах.

Які оптимальні параметри виробничого мікроклімату

Робота транспортних засобів в осінньо-зимовий період

Для забезпечення роботи транспортних засобів в осінньо-зимовий період роботодавець має організувати:

  • проведення сезонного технічного обслуговування машин;
  • заміну автомобільних шин на зимові;
  • утеплення кабін і двигунів машин та перевірку справності опалювальних пристроїв;
  • заміну мастила в агрегатах і вузлах машин на зимове;
  • заправлення системи охолодження двигуна низькозамерзаючою рідиною;
  • перевірку справності склоочисників;
  • підготовку засобів для полегшення запуску двигуна в холодний період року;
  • утворення запасу зимових сортів палива, мастила, низькозамерзаючої рідини, гумотехнічних виробів, експлуатаційних матеріалів та інше.

Крім того, перед новим сезонним режимом експлуатування перевізник має забезпечити проведення інструктажу й отримання необхідних навичок персоналу, що забезпечує функціонування транспортних засобів.

Підготовка теплових господарств до опалювального сезону

Для того, щоб підготуватись до роботи в опалювальному періоді, потрібно дотримуватися вимог охорони праці під час експлуатації котелень, газовикористовувального обладнання і нагрівальних електричних приладів.

Підготувати джерела теплової енергії, теплові мережі й теплові пункти до роботи в опалювальному періоді допоможуть плани організаційно-технічних заходів. 

Стан готовності теплових господарств до роботи в опалювальний період визначають комісії з перевірки готовності цих господарств до роботи в опалювальний період. Їх створюють відповідними розпорядчими документами власники (керівники) господарств. Очолювати комісії повинні власники (керівники) цих господарств або уповноважені ними особи (заступники).

Організовуємо охорону праці в осінньо-зимовий період  Підготовка до опалювального сезону: як уникнути нещасних випадків

Щоб запобігти аварійним ситуаціям, потрібно дотримуватися таких правил:

  1. Не експлуатувати прилади та обладнання з несправними засобами захисту й сигналізації.
  2. Не втручатися самовільно в конструкцію приладів і обладнання.
  3. Проводити своєчасне технічне обслуговування.
  4. Не експлуатувати машини, механізми, устатковання підвищеної небезпеки без технічного огляду чи експертного обстеження.
  5. Дотримувати вимог нормативно-правових актів з охорони праці та відповідних інструкцій під час експлуатації приладів і обладнання.
  6. Не допускати до робіт підвищеної небезпеки та експлуатації устатковання працівників, які не пройшли навчання з питань охорони праці, не мають відповідної групи з електробезпеки.
  7. Дотримувати проєктних рішень щодо експлуатації систем димовідведення та вентиляції приміщень.

Якщо під час роботи працівники виявили будь-яку небезпеку, вони повинні припинити роботу і повідомити про це керівника робіт. Продовжувати роботу дозволяється тільки після усунення виявлених порушень.

Безпечне використання опалювальних приладів

Під час використання на підприємстві опалювальних приладів необхідно дотримуватись таких правил:

  • нові підключення приладів слід проводити з урахуванням допустимого струмового навантаження електромережі;
  • електронагрівальні прилади мають бути встановлені на поверхні з негорючого матеріалу та на безпечній відстані від легкозаймистих матеріалів;
  • нагрівальні робочі частини електроприладів мають бути закриті захисними екранами або кожухами;
  • при опаленні невеликих приміщень масляними радіаторами та електропанелями із закритими нагрівальними елементами вони повинні мати справний індивідуальний електрозахист і терморегулятор;
  • увімкнені електрообігрівальні прилади не можна залишати без нагляду.

Також передбачаючи можливе максимальне навантаження на енергосистему у разі введення в дію в регіоні графіків аварійних відключень та (або) обмежень споживання електричної енергії і потужності роботодавцю до початку опалювального сезону необхідно спланувати порядок введення в дію на підприємстві відповідних протиаварійних заходів.

Важливим є своєчасне проведення з обслуговувальним персоналом котелень підприємства повторних інструктажів та навчання з питань охорони праці.

image28

Добірка матеріалів, яка допоможе діяти на випередження екстрених ситуацій

Протипожежні заходи в осінньо-зимовий період

Основними причинами пожеж у осінньо-зимовий період на підприємстві є:

  • робота систем опалення з високими температурами;
  • перевантаження електромереж (одночасне включення споживачів великої потужності, зокрема електрообігрівачів);
  • застосування відкритого вогню;
  • порушення правил експлуатації електробладнання та печей;
  • підпали;
  • несправність виробничого та інженерного обладнання.

Як скеровують Правила пожежної безпеки (пункт 2.1 глави 2 розділу IV), перед початком опалювального сезону суб'єкт господарювання має перевірити й за необхідності відремонтувати:

  • теплові мережі, які розташовані в приміщеннях;
  • котельні;
  • теплогенераторні й калориферні установки;
  • печі та інші опалювальні прилади.

Потрібно завчасно захистити від замерзання води пожежні резервуари (водойми), їхнє обладнання і пожежні гідранти. Узимку для забирання води з відкритих вододжерел встановлюють утеплені ополонки розміром не менше ніж 0,6 × 0,6 м та утримують їх у зручному для використання стані (пп. 7 п. 2.1 гл. 2 розд. V Правил пожежної безпеки).

Належним чином визначити протипожежні заходи в холодний період року на підприємстві, строки їх виконання та відповідальних осіб допоможе План заходів щодо посилення і забезпечення пожежної безпеки в осінньо-зимовий період.

Загальні вимоги безпеки у зимовий період

Із настанням холодів суттєво підвищується імовірність падіння під час пересування. Роботодавцю слід особливу увагу звернути на стан пішохідних доріжок та внутрішньої території підприємства, завчасно подбати про наявність піщано-соляних сумішей та інвентарю для прибирання снігу. 

Щоб уникнути травмування робітників необхідно завчасно попередити їх, що під час пересування в несприятливих погодних умовах потрібно:

  • рухатися пішохідними доріжками;
  • бути взутими у зручне взуття на низьких підборах та неслизькій підошві;
  • триматися подалі від будівель, щоб не травмуватись від падіння з даху снігу чи бурульок;
  • бути уважними під час переходу проїжджої частини дороги та при пересуванні східцями;
  • не носити в руках тяжкі речі та не тримати руки в кишенях під час пересування при обледенінні.

Виконання цих заходів, а також вимог законодавчих і нормативно-правових актів з охорони праці сприятиме створенню здорових і безпечних умов роботи та запобігатиме нещасним випадкам на виробництві.

Пам’ятайте, профілактика травматизму в осінньо-зимовий період — найкращий засіб захистити працівників.

як захистити працівників від переохолодження



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді