Робота з нефіксованим робочим часом: роз’яснення Держпраці

Що означає робота з нефіксованим робочим часом?

image54

Тривалість робочого часу в період дії воєнного стану

Держпраці вирішила роз’яснити основні положення щодо специфіки роботи з нефіксованим робочим часом. Згідно з визначенням Держпраці:

Трудовий договір з нефіксованим робочим часом — це спосіб організації виконання роботи, при якому працівник виконує свої трудові обов’язки періодично тільки у разі потреби за вимогою роботодавця.

Усі права і гарантії, передбачені трудовим законодавством, так само поширюються на працівників з нефіксованим робочим часом мають. Зокрема, це право на:

Важливо, що максимальна тривалість роботи не може перевищувати нормальної тривалості — 40 годин на тиждень. Оплаті підлягає вся фактично виконана працівником робота.

 

Водночас мінімальна тривалість робочого часу працівника, котрий виконує роботу на підставі трудового договору з нефіксованим робочим часом, упродовж календарного місяця становить 32 години. Якщо ж працівник упродовж календарного місяця працював менше 32 годин, йому все одно слід виплатити заробітну плату не менше ніж за 32 години робочого часу відповідно до умов оплати праці, визначених трудовим договором.

Джерело: Управління Держпраці у Чернівецькій області

Любі читачі, команда Експертус Охорона праці продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку

У разі, якщо вам потрібні консультація експерта або відповідь на питання, передплатіть зі знижкою 40% електронний журнал «Довідник спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці» чи навчання на базових курсах Вищої школи Охорони праці

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Перенесення робочих днів

Щороку Кабмін видає розпорядження про перенесення робочих днів. Через військовий стан в Україні діють інші норми законодавства. Дізнайтеся, більше про них зі статті.
29526

Як правильно залучати працівників до надурочних робіт

Перш ніж навантажити працівників додатковою роботою, потрібно звіритися із законодавством, яке визначає порядок застосування надурочних робіт. Що змінилося під час воєнного стану — дізнайтеся зі статті.
13534

Тривалість робочого часу

Що таке нормальна тривалість робочого часу та в яких випадках встановлюється скорочена тривалiсть робочого часу, які норми тривалості робочого часу на 2023 рік? Відповіді на ці та інші питання, пов’язані з балансом робочого часу, — у статті.
43751

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді