Посилено заходи протидії захворюванню на туберкульоз

МОЗ України затвердило наказ від 15.05.2014 № 327 «Про виявлення осіб, хворих на туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу».

МОЗ України затвердило наказ від 15.05.2014 № 327 «Про виявлення осіб, хворих на туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу».

Відповідно до наказу затверджено:

  • Порядок проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів на туберкульоз: таким медичним оглядам підлягають працівники окремих професій, виробництв та організацій, професійна діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення та/або виконанням робіт, під час здійснення яких є високий ризик зараження збудником захворювання на туберкульоз інших осіб, — до прийняття на роботу та надалі — щороку;
  • Перелік осіб, віднесених до груп підвищеного ризику захворювання на туберкульоз: до таких осіб віднесено працівників пенітенціарних установ, психіатричних закладів та працівники закладів охорони здоров’я, які мають часті контакти з хворими на туберкульоз особами, проводять відповідні дослідження та аналізи;
  • Критерії віднесення певної категорії осіб до групи підвищеного ризику захворювання на туберкульоз: до критеріїв віднесено такі умови праці як недотримання вимог інфекційного контролю у протитуберкульозних та інших закладах охорони здоров’я, де надаються послуги хворим на туберкульоз; контакти з хворими на туберкульоз людьми та тваринами.

Також внесено зміни до Переліку необхідних обстежень лікарів-спеціалістів, видів клінічних, лабораторних та інших досліджень, що необхідні для проведення обов’язкових медичних оглядів, та періодичність їх проведення, затвердженого наказом МОЗ України від 23.07.2002 № 280.

Так, у графі 7 «Флюорографія» позиції 1–29 Переліку після слів «При проведенні попереднього медогляду та надалі 1 раз на рік» та позиції 9, 10 після слів «При проведенні попереднього медогляду» доповнено словами «за наявності симптомів, захворювань та ризиків, при яких особі проводять специфічні внутрішньошкірні тести, рентгенівське обстеження та бактеріологічне дослідження мокротиння».

Наказ зареєстровано в Мін’юсті 02.06.2014 за № 576/25353, набрав чинності 08.07.2014.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
22

Наказ про створення служби охорони праці

Під час створення на підприємстві служби охорони праці та призначення відповідальної особи за стан охорони праці вам знадобиться наказ про створення служби охорони праці. У статті ви знайдете приклад такого наказу та матимете змогу скачати його.
23680

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36707

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10544

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
32690

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді