Право на додаткову відпустку за «суміщенням» та «сумісництвом»

Часто виникають спірні питання щодо тривалості відпустки при роботі за суміщенням та сумісництвом. Консультація експерта з журналу «Довідник спеціаліста з охорони праці» № 08/2014 розкриває питання визначення права головного лікаря на додаткову відпустку при роботі за сумісництвом і суміщенням, однак стане у пригоді багатьом, оскільки пояснює відмінності між цими двома поняттями.

Сумісництво передбачає виконання працівником, крім основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж або іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина (підприємця, приватної особи) за наймом. На умовах сумісництва працівники можуть працювати на тому ж або іншому підприємстві, в установі, організації або у підприємця у вільний від основної роботи час.

Для роботи за сумісництвом згоди адміністрації за місцем основної роботи не потрібно. Тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати 4 год. на день і повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи протягом місяця не має перевищувати половини місячної норми робочого часу.

Якщо між закінченням робочого дня за основним місцем роботи та початком робочого дня (зміни) за сумісництвом є часовий інтервал і працівник фактично має можливість виконувати посадові обов’язки за основним місцем роботи понад нормальну тривалість робочого дня, такий працівник, має право на додаткову відпустку за ненормований робочий день за основним місцем роботи.

Суміщення — це виконання працівником поряд зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією (посадою) впродовж встановленої законодавством тривалості робочого дня (робочої зміни), якщо це економічно доцільно та не веде до погіршення якості продукції або виконуваної роботи.

Це означає, що працівник має витрачати таку частину робочого часу на виконання обов’язків за суміщеною посадою, яка не заважає якісному та своєчасному виконанню обов’язків за основною посадою.

На відміну від сумісництва, додаткова робота при суміщенні професій (посад) проводиться працівниками за одним трудовим договором, на одному підприємстві, в установі, організації поряд з основною роботою та у межах установленої тривалості робочого дня.

Читайте у журналі «Довідник спеціаліста з охорони праці» № 08/2014 статтю «Право головного лікаря на додаткову відпустку при роботі за сумісництвом і суміщенням», в якій експерт надав консультацію щодо різниці між поняттями «суміщення» і «сумісництво». 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
22

Наказ про створення служби охорони праці

Під час створення на підприємстві служби охорони праці та призначення відповідальної особи за стан охорони праці вам знадобиться наказ про створення служби охорони праці. У статті ви знайдете приклад такого наказу та матимете змогу скачати його.
23680

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36707

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10545

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
32690

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді