Профілактичні дезінфекційні заходи можуть проводитись без дозвільних документів

Державна санітарно-епідеміологічна служба України у листі від 06.08.2014 № 04.03-02-7534/13-Д роз’яснила деякі проблемні питання визначення порядку та правових підстав дератизації

Державна санітарно-епідеміологічна служба України у листі від 06.08.2014  № 04.03-02-7534/13-Д роз’яснила деякі  проблемні питання визначення порядку та правових підстав дератизації

У листі зазначено, що відповідно до вимог ст. 34 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» заборонено застосування дезінфекційних засобів, не зареєстрованих у встановленому порядку в Україні, а також тих, у процесі виготовлення, транспортування чи зберігання яких було порушено вимоги технологічних регламентів та інших нормативно-правових актів.  У Порядку державної реєстрації (перереєстрації) дезінфекційних засобів затверджений постановою Кабміну від 03.07.2006  № 908 визначено, що Держсанепідслужба вносить засіб до Державного реєстру дезінфекційних засобів і видає свідоцтво про державну реєстрацію засобу.

Відповідно до вимог ст. 33 Закону профілактичні дезінфекційні заходи проводяться органами державної санітарно-епідеміологічної служби, а також суб’єктами підприємницької діяльності на підставі відповідних договорів з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності та громадянами.

Статтею 18 Закону визначено, що юридичні особи незалежно від форм власності та громадяни забезпечують проведення профілактичних дезінфекційних заходів у жилих, виробничих та інших приміщеннях (будівлях) і на земельних ділянках, що належать їм на праві власності чи надані в користування, здійснюють інші заходи з метою недопущення розмноження гризунів і комах у приміщеннях (будівлях) і на земельних ділянках.

До 2000 року проведення дезінфекційних, дезінсекційних, дератизаційних робіт здійснювалось установами та закладами державної санітарно-епідеміологічної служби. Зазначена діяльність не підлягала ліцензуванню. Протягом 2000 - 2010 років діяльність по проведенню дезінфекційних, дезінсекційних, дератизаційних робіт підлягала ліцензуванню.

Законом України від 19.10.2010 № 2608-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження державного регулювання господарської діяльності» внесено зміни до Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності», згідно з якими ліцензування робіт з дезінфекції, дезінсекції та дератизації не передбачено. Враховуючи викладене, профілактичні дезінфекційні заходи можуть проводитись без дозвільних документів.

Закон не передбачає обов’язковості отримання від Державної санітарно-епідеміологічної служби України дозвільних документів на проведення зазначеної діяльності.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
22

Наказ про створення служби охорони праці

Під час створення на підприємстві служби охорони праці та призначення відповідальної особи за стан охорони праці вам знадобиться наказ про створення служби охорони праці. У статті ви знайдете приклад такого наказу та матимете змогу скачати його.
23684

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36707

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10547

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
32694

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді