Обмеження на проведення перевірок продовжено до червня 2015 року включно

Верховна Рада ухвалила Закон України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28.12.2014 № 76-VIII

Верховна Рада ухвалила Закон України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28.12.2014 № 76-VIII.

Законом, зокрема, передбачено, що перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб — підприємців контролюючими органами (крім Державної фіскальної служби та Державної фінансової інспекції) здійснюються протягом січня-червня 2015 року виключно з дозволу Кабміну або за заявкою суб’єкта господарювання щодо його перевірки. Нагадаємо, що згідно зі статтею 31 Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» таке обмеження на проведення перевірок було встановлено на період серпень–грудень 2014 року.

Згідно із Законом керівникам органів виконавчої влади та інших державних органів (крім органів, які беруть участь в АТО, здійсненні заходів із забезпечення правопорядку на державному кордоні, відбитті збройного нападу на об’єкти, що охороняються військовослужбовцями, звільненні цих об’єктів у разі захоплення або спроби насильного заволодіння зброєю, бойовою та іншою технікою) з метою забезпечення раціонального використання бюджетних коштів необхідно вжити заходів щодо:

  • скорочення чисельності працівників цих органів на 20%;
  • надання працівникам відпусток без збереження заробітної плати;
  • встановлення для працівників режиму роботи на умовах неповного робочого часу;
  • зменшення або скасування стимулюючих виплат;
  • зменшення надбавок і доплат, які встановлені у граничних розмірах;
  • переглянути укладені договори на придбання товарів, робіт, послуг.

Керівникам зазначених органів надано право у межах бюджетних призначень без згоди та попередження працівників встановлювати для них режим роботи на умовах неповного робочого часу та надавати відпустки без збереження заробітної плати на визначений цими керівниками термін.

Установлено, що під час здійснення органами виконавчої влади та іншими державними органами цих заходів:

  • положення статті 26 «Відпустка без збереження заробітної плати за згодою сторін» Закону України «Про відпустки» та статей 32 «Переведення на іншу роботу. Зміна істотних умов праці», 56 «Неповний робочий час» та 84 «Відпустки без збереження заробітної плати» Кодексу законів про працю України (у частині обмеження терміну відпустки без збереження заробітної плати, необхідності повідомлення не пізніше ніж за два місяці та погодження з працівником встановлення режиму роботи на умовах неповного робочого часу) не застосовуються;
  • до працівників, які перебувають у відпустках без збереження заробітної плати відповідно до цього Закону, обмеження щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності, встановлені статтею 7 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», не застосовуються.

Закон набрав чинності 01.01.2015, за винятком окремих положень, які набирають чинності 25.04.2015.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
23

Наказ про створення служби охорони праці

Під час створення на підприємстві служби охорони праці та призначення відповідальної особи за стан охорони праці вам знадобиться наказ про створення служби охорони праці. У статті ви знайдете приклад такого наказу та матимете змогу скачати його.
23684

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36707

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10548

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
32695

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді