Про заходи безпеки на можливі ризики виникнення надзвичайних ситуацій, терористичних актів, диверсій, мінування

З метою попередження та протидії можливим загрозам життю та здоров’ю учасників навчально-виховного процесу треба невідкладно забезпечити організацію і проведення у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних, професійно-технічних та вищих навчальних закладах роз’яснювальної роботи (навчання)

Міністерство освіти і науки України, Державна служба України з надзвичайних ситуацій підготували лист «Про заходи безпеки на можливі ризики виникнення надзвичайних ситуацій, терористичних актів, диверсій, мінування» від 05.02.2015 № 1/9-55/02-1645/12, призначений керівникам департаментів (управлінь) освіти і науки обласних, Київської міської державних адміністрацій, вищих навчальних закладів I–IV рівнів акредитації, начальникам головних управлінь (управлінь) Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

З метою попередження та протидії можливим загрозам життю та здоров’ю учасників навчально-виховного процесу треба невідкладно забезпечити організацію і проведення у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних, професійно-технічних та вищих навчальних закладах роз’яснювальної роботи (навчання):

-        про порядок дій в умовах надзвичайних ситуацій, терористичних актів, диверсій, мінування, інших небезпек;

-        необхідність посилення пильності та заходів безпеки у разі виявлення підозрілих предметів, транспортних засобів та осіб, поведінка яких викликає підозру;

-        відпрацювання практичних дій в умовах виникнення надзвичайних ситуацій;

-        правила поводження при виявленні вибухонебезпечних предметів;

-        надання першої допомоги травмованим і потерпілим.

Вказані заходи безпеки необхідно провести із залученням представників територіальних підрозділів Державної служби України з надзвичайних ситуацій, місцевих навчально-методичних центрів цивільного захисту та безпеки життєдіяльності.

З метою підвищення готовності органів управління, установ та закладів освіти і науки до реагування на надзвичайні ситуації та дій в умовах ускладнення обстановки доручено також, у межах компетенції, слід забезпечити виконання Плану реагування на надзвичайні ситуації державного рівня, затвердженого постановою КМУ від 16.11.2001 № 1567, та у повному обсязі заходів, рекомендованих листом МОН України від 28.04.2014 № 1/9-226.

Згідно з розпорядженням КМУ від 26.01.2015 № 48-р Державній службі України з надзвичайних ситуацій та її територіальним органам разом з місцевими органами виконавчої влади надано дозвіл на проведення протягом лютого–березня 2015 року перевірок стану готовності пунктів управління, захисних споруд та наявності планів цивільного захисту на особливий період і планів реагування на надзвичайні ситуації.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36590

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10103

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
31746

Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
162927

Правила безпеки праці під час виконання робіт у колійному господарстві

У зв'язку з тим, що робота працівників колійного господарства пов'язана з рухом поїздів і маневровою роботою, вона вимагає ретельного виконання правил і технологічних процесів кожного виду робіт.
52

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді