Як оформити лікарняний та отримати допомогу по тимчасовій непрацездатності у воєнний період

Який порядок формування листків непрацездатності та надання допомоги по тимчасовій непрацездатності в умовах воєнного стану.

Перехід на е-лікарняні відтермінували через війну

Е-лікарняні: запитання і роз'яснення

Порядок формування листків непрацездатності в умовах воєнного стану не змінився. Працівник має звернутися по медичну допомогу. І в разі наявності тимчасової непрацездатності лікар сформує медичний висновок в електронній системі охорони здоров’я.

Якщо працівник є застрахованою особою та включений до Реєстру застрахованих осіб, — в Електронному реєстрі листків непрацездатності сформується листок непрацездатності. Він буде доступний працівнику та роботодавцю.

Для незастрахованих осіб листки непрацездатності не формуються, а документом, який підтверджує факт тимчасової непрацездатності, є сформований лікарем медичний висновок.

Якщо лікар не має технічної можливості сформувати медичний висновок в електронній системі охорони здоров’я, він може відкрити лікарняний у паперовій формі.

Як отримати виплату

Умови надання допомоги по тимчасовій непрацездатності та тривалість її виплати не змінились. Роботодавець зобов’язаний надавати та оплачувати застрахованим особам у разі настання страхового випадку відповідний вид матеріального забезпечення, страхових виплат та соціальних послуг згідно із законодавством.

Такі виплати можна отримати, навіть якщо роботодавець не може опрацювати документи та подати заяву-розрахунок за місцем розташування через бойові дії.

Роботодавець не несе відповідальності за затримку до закінчення обставин, якщо він не може перевіряти дані в особистому кабінеті на сайті ПФУ з незалежних від нього причин, відповідно — не може своєчасно розглянути документи й прийняти рішення щодо виплати допомоги працівнику.

Як оформити лікарняний та отримати допомогу по тимчасовій непрацездатності у воєнний період Зверніть увагу! Після відновлення доступу до кабінету страхувальника роботодавець зобов’язаний виконати свої обов’язки щодо матеріального забезпечення

Якщо підприємство розташоване на території, де бойові дії не ведуться, роботодавець має призначити працівникові допомогу у визначені терміни попри воєнний стан.

Чи можна скорочувати працівників під час воєнного стану

Щоб отримати виплати безпосередньо від Фонду соціального страхування України (ФСС) зверніться до будь-якого його відділення.

Із собою потрібно мати такі документи:

  • паперовий листок непрацездатності або номер е-лікарняного;
  • копії 1—4, 11—16 сторінок паспорта або сторінки з відповідною інформацією іншого документа, що посвідчує особу;
  • довідку про присвоєння РНОКПП (реєстраційного номера картки платника податків).

За наявності також подаються інші документи, що підтверджують право на пільги, розмір заробітної плати тощо. Довідка про взяття на облік як внутрішньо переміщеної особи в цьому випадку не вимагається, однак може бути надана за наявності.

Кошти надійдуть на спеціально відкритий поточний рахунок або особисту банківську картку.

За матеріалами МОЗ

Любі читачі, команда Експертус Охорона праці продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку. У разі, якщо вам потрібні консультація експерта або відповідь на питання, передплатіть зі знижкою 50% на пів року наш електронний журнал «Довідник спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці».

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Аптечка на підприємстві

Аптечка першої допомоги має бути на кожному підприємстві, адже часто від оперативності надання домедичної допомоги залежить життя людини. Яким має бути склад аптечки невідкладної медичної допомоги, де саме повинна розміщуватися аптечка першої допомоги у виробничому підрозділі, хто відповідає за неї — про все це розповімо далі.
91934

Перша допомога при опіках

За різних обставин працівник може отримати термічні або хімічні опіки. В умовах воєнної агресії ризик отримання таких ушкоджень значно зростає. У статті розповімо про те, які існують види опіків та як правильно надати домедичну допомогу при опіках постраждалому.
26029

Класифікатор подій, що призвели до нещасного випадку

Від правильності встановлення причини нещасного випадку залежить ефективність розроблюваних заходів щодо запобігання подібним випадкам. Не помилитися при визначенні коду причини нещасного випадку за Класифікатором видів подій, причин, обладнання, що призвели до нещасного випадку, допоможе наша стаття.
14878

Порядок дій у разі хімічної небезпеки

Хімічна аварія на режимному об’єкті або на об’єкті інфраструктури може мати масштабні наслідки. У статті ви знайдете інформацію про алгоритм дій у випадку загрози чи раптового виникнення хімічної небезпеки.
14160

Перша допомога працівнику, який травмував голову

Черепно-мозкова травма може мати тяжкі наслідки — навіть призвести до передчасної смерті. Тому важливо своє­часно й правильно надати домедичну допомогу травмованому. Як це зробити — допоможуть рекомендації експерта. Не забудьте поділитися ними з працівниками!
29051

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді