Чи потрібна згода працівника на переїзд разом з підприємством в іншу місцевість

Дізнайтеся, чи повинен роботодавець отримати згоду працівника, перш ніж перевести його разом із підприємством у західні області України?

Парламент посилив відповідальність за злочини проти національної безпеки під час воєнного стану

Як змінилися трудові відносини в умовах війни

Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ (далі — Закон № 2136) увів нові тимчасові норми, що частково обмежують права працівників. Зокрема, під час воєнного стану роботодавець має право перевести працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди, якщо така робота не протипоказана працівникові за станом здоров’я.

Підстава для переведення — наявність обставин, що ставлять або можуть становити загрозу життю чи нормальним життєвим умовам людей (ч. 1 ст. 3 Закону № 2136).

Згода обов’язкова, якщо працівника переводять в іншу місцевість, на території якої тривають активні бойові дії.

Відмова працівника від переведення на роботу в іншу місцевість разом з підприємством — одна з підстав припинити трудовий договір (п. 6 ст. 36 КЗпП).

Чи потрібна згода працівника на переїзд разом з підприємством в іншу місцевість Як укласти трудовий договір в умовах війни

Водночас враховуйте, що релокація виробництва — тимчасовий захід. Тож замість того, щоб звільнити працівника, який не готовий переїхати, можна ініціювати призупинення дії трудового договору (ст. 13 Закону № 2136).

Нового працівника ви зможете тимчасово знайти там, куди перевезете підприємство. А коли повернетеся назад, попередній працівник знов стане до роботи.

Ольга Догадіна

керівник групи експертів Експертус Кадри

Любі читачі, команда Експертус Охорона праці продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку. У разі, якщо вам потрібні консультація експерта або відповідь на питання, передплатіть зі знижкою 50% на пів року наш електронний журнал «Довідник спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці».

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36590

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10103

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
31746

Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
162927

Правила безпеки праці під час виконання робіт у колійному господарстві

У зв'язку з тим, що робота працівників колійного господарства пов'язана з рухом поїздів і маневровою роботою, вона вимагає ретельного виконання правил і технологічних процесів кожного виду робіт.
52

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді