Чи потрібна згода працівника на переїзд разом з підприємством в іншу місцевість

Дізнайтеся, чи повинен роботодавець отримати згоду працівника, перш ніж перевести його разом із підприємством у західні області України?

Парламент посилив відповідальність за злочини проти національної безпеки під час воєнного стану

Як змінилися трудові відносини в умовах війни

Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ (далі — Закон № 2136) увів нові тимчасові норми, що частково обмежують права працівників. Зокрема, під час воєнного стану роботодавець має право перевести працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди, якщо така робота не протипоказана працівникові за станом здоров’я.

Підстава для переведення — наявність обставин, що ставлять або можуть становити загрозу життю чи нормальним життєвим умовам людей (ч. 1 ст. 3 Закону № 2136).

Згода обов’язкова, якщо працівника переводять в іншу місцевість, на території якої тривають активні бойові дії.

Відмова працівника від переведення на роботу в іншу місцевість разом з підприємством — одна з підстав припинити трудовий договір (п. 6 ст. 36 КЗпП).

Чи потрібна згода працівника на переїзд разом з підприємством в іншу місцевість Як укласти трудовий договір в умовах війни

Водночас враховуйте, що релокація виробництва — тимчасовий захід. Тож замість того, щоб звільнити працівника, який не готовий переїхати, можна ініціювати призупинення дії трудового договору (ст. 13 Закону № 2136).

Нового працівника ви зможете тимчасово знайти там, куди перевезете підприємство. А коли повернетеся назад, попередній працівник знов стане до роботи.

Ольга Догадіна

керівник групи експертів Експертус Кадри

Любі читачі, команда Експертус Охорона праці продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку. У разі, якщо вам потрібні консультація експерта або відповідь на питання, передплатіть зі знижкою 50% на пів року наш електронний журнал «Довідник спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці».

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Потенційні загрози під час відключень світла на підприємстві

У цій статті розглянемо основні загрози, які виникають під час блекауту, а також рекомендації як підготуватися до блекаутів, щоб убезпечити працівників підприємства від травмувань та інших наслідків, пов’язаних із можливими непередбачуваними відключеннями електроенергії.
397

Комісія з питань охорони праці: завдання та обов'язки

Комісію з питань охорони праці створюють як консультативно-дорадчий орган, у якому представники адміністрації і профспілок спільно вирішують питання безпеки, гігієни праці, виробничого середовища. Про те, як створити таку комісію і організувати її роботу, — далі.
11894

Обмеження та вимоги під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі

Зі статті ви дізнаєтеся, чи існують вимоги, обмеження та ризики, які мають враховуватися під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі. Також ознайомитеся з нормами підіймання і переміщення важких речей жінками.
63

Режим праці влітку у спекотних умовах

В останні два тижні в Україні встановилася надзвичайно спекотна погода, а отже роботодавцям час подбати про належні умови праці під час роботи в спеку. Зі статті ви дізнаєтеся, за якої температури дозволено виконувати різні види робіт, як запобігти перегріванню організму, а також знайдете зразки супровідних документів.
47343

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді